Вест

article image

Посета манастиру Лелић

19. октобра лета Господњег 2013. године, на дан Светог Томе, делегација Народног покрета Динара-Дрина-Дунав коју је предводио лидер Покрета Томислав Бокан је присуствовала величанственој свечаности у Епархији ваљевској поводом три јубилеја: седамнаест векова Миланског едикта, два века од рођења Петра Другог Петровића Његоша и десет година од канонизације Светог владике Николаја Охридског и Жичког. Свету архијерејску Литургију у манастиру Лелић служио је Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј.

Чланови делегације Народног покрета Динара-Дрина-Дунав су се поклонила пред часним крстом и целивала мошти Светог владике Николаја Охридског и Жичког. Иначе, мошти Светог владике су очуване у целости, и отворене су за целивање недељом.

Епархија ваљевска, на челу са Његовим Преосвештенством Епископом Ваљевским господином  Милутином, приредила је величанствене светковине у славу богомудрих великана хришћанске историје, науке и мисионарства, сабравши око сјаја њихових ореола хиљаде боготражитеља из нашег краја, али и низа градова наше отаџбине Србије и иностранства.

У манастиру Лелић, поводом десетогодишњице канонизације Светог Владике Николаја Велимировића, пресвучене су његове свете мошти и положене у нови кивот који је урађен у дуборезу. Владика Николај Велимировић је 77. Српски светац. Званично је канонизован и унет у диптих  3. маја 2004. године у Београду у Храму Светог Саве на Врачару, када  су и његове мошти преношене у Храм ради литургије. Обред литургије је том приликом служио благопочивши

Српски Патријарх Павле са члановима Синода Српске Православне Цркве.


Галерија слика са догађаја [EasyGallery id='Лелић']