Вест

article image

Величанствено саборовање Народног покрета Динара-Дрина-Дунав са нашим народом насеља Ратково

У недељу, 24. новембра, Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је  у великој сали Дома културе у Раткову одржао трибину у циљу промоције вредности за које се  Покрет залаже као и промоције кандидата за одборника у Скупштини општине Оџаци, Зорана Велемира, који ће испред Народног покрета Динара-Дрина-Дунав наступити на јединственој листи Аександар Вучић-СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА (Српска напредна странка; Покрет социјалиста; Народни покрет Динара-Дрина-Дунав, Српски покрет обнове, Социјалдемократска партија Србије; Странка војвођанских Словака) на изборима у Оџацима 15. децембра 2013. године.

Част да отвори овај величанствени скуп је припала младој и талентованој ратковчанки Катарини Стевић која је извела химну „Боже правде“. Катарина је апсолвент на Високој струковној школи образовања васпитача у Кикинди. Још од раног детињства као члан више културно уметничких друштава се изградила у врхунског вокалног извођача, а љубав према традицији и данас исказује кроз фолклор и песму и то као члан Културно уметничког друштва „Марија Бурсаћ“ из Банатског Великог Села.

Скуп је након тога благословио  свештеник обновљеног храма Светог великомученика Георгија у Раткову, отац Радивоје Веселиновић.

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав у Раткову

Трибина је организована у духу дружења, традиције и неговања културне баштине српског народа, а пред више од 300 окупљених ратковчана идеје и циљеве за које се залаже Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је презентовао лидер Покрета Томислав Бокан.

Лидер Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан

Он је у свом надахнутом излагању представио идеје и симболику Покрета истакавши да је Народни покрет Динара-Дрина-Дунав  млад и одважан покрет, покрет препорода српског народа, његовог историјског отрежњења и освешћења, високих идеала, јаких моралних начела и реалних визија позвавши присутне да се врате традицији, духовним вредностима и породици као темељима за изградњу порушеног система вредности друштва. Речи лидера, Томислава Бокана, су наишле на јасно и гласно одобравање присутних. Скупу се потом обратио и председник Политичког савета Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, угледни универзитетски професор и члан Градског већа за комуналне послове Града Новог Сада доц. др Никола Ћировић, а потом и Зоран Велемир, породичан човек и угледни домаћин, човек кога у Раткову сви добро познају, а који ће у што смо посве сигурни, као члан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав и будући одборник заступати интересе ратковчана у Скупштини општине Оџаци.

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав у Раткову

Богатство традиције и културне баштине у Срба су нам на особен начин, кроз фолклорну изведбу представили чланови Културно уметничког друштва „Ратково“ из Раткова. Ово културно уметничко друштво је јако младо, основано је 01. фебруара ове године и већ има 60 чланова. Они  на достојанствен начин шире дух културе и традиције диљем наше отаџбине Србије, а и шире. Окупљенима су се овом приликом прво представили најмлађи чланови друштва, а потом и њихови узори и то  кроз игаре из централне Србије, Шумадије и Поморавља као и босилградске игре – игре са југа Србије, потом и кроз сплет народних игара из Србије и Бугарске и то у изведби три најискуснија, професионална играча овог Културно уметничког друштва. Целокупан уметнички програм је припремљен под кореографским вођством Николе Томовића.

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав у Раткову

Своје умеће су презентовали и фолклорни уметници Културно уметничког друштва „Ратко Павловић Ћићко“ из Раткова. Ово друштво постоји већ 44 године. Организатор је традиционалне манифестације „Ђурђиц“. Само у току ове године угостили су око 500 културно уметничких друштава и амсамбала из земље и иностранства.

Своје изузетно фолклорно умеће су приказали изводећи игре из Беле Паланке.

У наставку вечери  окупљени су уживали уз музичко забавни програм  у извођењу SHOW TIME бенда из Оџака.

Част нам је и задовољство што смо и кроз ово саборовање пренели део топлине коју са собом носи неговање традиције, корена и културне баштине српског народа и показали да Народни покрет Динара-Дрина-Дунав има снагу, енергију, визију и вољу да поведе српски народ у будућност бољу!