Вест

article image

Честитка поводом Савиндана

Данас празнујемо Светог Саву, архиепископа српског. Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан је тим поводом упутио честитку:

„Свим предшколцима, ђацима, студентима, наставницима и професорима, у име својих сарадника и у своје лично име, упућујем срдачне честитке поводом обележавања школске славе – Светог Саве.

Савиндан није само дан када обележавамо школску славу и зато упућујем најсрдачније честитке часним домаћинима који овај дан обележавају као крсну славу, а Светог Саву празнују као заштитника свога дома. Данас је дан када треба да се сетимо свих великих дела и поука нашег просветитеља Растка Немањића – Светог Саве.

Стога свима Вама желим живот испуњен миром, разумевањем и несебичношћу.

Желим Вам срећну славу – Светог Саву!“

 

О Светом Сави, архиепископу српском

  Sveti Sava
Син Стефана Немање, великог жупана српског, рођен 1169. године. Као младић жудео за духовним животом, због чега је одбегао у Свету Гору где се замонашио и са ретком ревношћу прошао цео подвижнички устав. Немања последује примеру сина, те и сам дође у Свету Гору, где се замонаши и умре као монах Симеон. Сава је издејствовао код цара и патријарха независност Српске цркве, и постао први архиепископ српски. Подигао је, заједно са оцем својим, манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по земљи српској. Путовао је у два маха на поклоњење светињама у Светој Земљи. Мирио браћу своју, завађену око власти; мирио Србе са суседима њиховим, и стварајући Српску цркву, стварао је кроз то српску државу и културу. Уносио је мир међу све балканске народе и радио је на добру свих, због чега је и био поштован и вољен од свих Балканаца. Народу српском он је дао хришћанску душу, која није пропала са пропашћу државе српске. Скончао у Трнову у време цара Асена, разболевши се после службе Божје на Богојављење, 12. јануара 1236. године. Тело му пренео краљ Владислав у манастир Милешеву, одакле га Синан-паша дигне и спали на Врачару у Београду, 27. априла 1594. године (в. 27. април).