Вест

article image

"Завичајни дан - Лединци 2014" - Вратите се одрођени, мирите се завађени!

„Вратите се одрођени, мирите се завађени“, речи су које је лидер Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан изрекао као поруку мира и поруку која је обележила „Завичајни дан - Лединци 2014“.


Ledinci2014t

И ове године, у Лединцима смо показали и приказали сво богатство разних обичаја из разних крајева преточено у заједништво, раскош и лепоту наше традиције, јер само онај народ који негује своје корене, традицију и обичаје, који уме да цени прошлост уме да на своја поколења пренесе светле тренутке из наше историје, тренутке који живе и који ће вечно живети у нама и нараштајима који долазе.

Ledinci2014

Овогодишњи „Завичајни дан“ је на наше велико задовољство отворио доајена српског глумишта, Петар Божовић.  Најлепше речи хвале су одвећ мале у односу на људску величину, част и привилегију да управо овај „Витез српског народа“ и званично прогласио отвореном овогодишњу, сада већ традиционалну, другу по реду, туристичку, спортску и културну манифестацију „Завичајни дан-Лединци 2014“.

Ledinci2014

Косци, косачки доручак и гајде, само су део дочаране раскоши и богатства српске речи преточене у песму и обичаје. Ledinci2014

Љутим сечивом слагали су се један по један, од јутарње кише влажнани откоси, док су из свег гласа певали момци и девојке. Под будним оком жирија падали су откос за откосом, а косу је победоносно у ваздух  подигао Милорад  - Ђели Сладојевић из Мркоњић Града, који је до сада два пута тријумфовао на Рајцу и на Фрушкој, али и на још 30-так других такмичења косача.

Ledinci2014

Што би наш народ рекао „Намери се јунак на јунака па нека победи најбољи од најбољих!“ Ledinci2014

И тако се надметаше јунаци у надвлачењу штапа, скоку у даљ, скоку у вис, бацању камена с´рамена и наравно надвлачењу конопа.

Снагу одмерише традиционални ривали „Српски соколови“ из Невесиња, „Витезови са Пркоса“ из Босанског Петровца, „Стефан и див“ из Ужица, колоси из екипе „Џими комерц“ из Пригревице, „Динара“ из Инђије, „Ликоси“ из Новог Сада, „Агро-Мима“ из Маглића, „Ћиро“ из Личке Калдрме, „Лика“ из Земуна и екипа Народног покрета Динара-Дрина-Дунав.

Учесници народног вишебоја су нам и овај пут на достојанствен начин презентовали своју снагу, ум и врхунско умеће бављења традиционалним народним вештинама које су се, на радост свих нас, преносиле са колена на колено и тако стигле и до данашњих дана, а као најбољи од најбољих, ове године се показаше Пригревчани, екипни победници народног вишебоја.  А свакако је за памћење и невероватан скок у вис Данијела Поповића који је из места скочивши 1,45 м однео убедљиву победу, док је ревијалним скоком у вис од 1,55 м све присутне оставио без даха.

Ledinci2014

А како је и бокс познат као витешка спортска дисциплина, своје достојанство и спортски дух, у ревијалном мечу, презентовали су нам боксери из Боксерског клуба „Славија“ из Бања Луке и Боксерског клуба „Војводина“ из Новог Сада. Резултат-нерешен!

Ledinci2014

И док су се падинама Фрушке Горе орили звуци фруле, гусли и трубе, а  насмејани момаци и девојке из  КУД-а „Виноградар“ из Лединаца, КУД-а „Стеван Мокрањац“ из Каћа, КУД-а „Милица Стојадиновић – Српкиња“ из Буковаца, КУД-а „Златибор“ из Чајетине,  КУД-а „Младост“ са Ченеја, КУД-а „Вила“ из нашег Града и наши драги гости из Аустрије, из прелепог Линца, чланови Српског клуба „Никола Тесла“, изводили су предивне кореографије на које нико од посетилаца није могао остати равнодушан. Играло се и „Гламочко глуво“ и ситно коло до кола, а чуло се далеко, далеко....

Ledinci2014

А овај дан, као и небројено пута до сада улепшали су нам и истакнути драмски уметници, наши пријатељи Момир Брадић и Весна Павловић.Величанствене интерпретације Момира Брадића и Весне Павловић памте се као незаборавне. Ови дивни људи су у Лединцима говоритли кроз беседе владике Николаја Велимировића. Публици се такође представио и глумац Иван Вучковић показавши да је достојан настављач традиције великог српског глумишта.

Ledinci2014

А потом смо се до  касно у ноћ забавили уз музику еминентних извођача завичајних и родољубљивих песама: Миљана Миљанића, изворну групу „Српска Тромеђа“, Милета Делију, Новицу Текића, Ранка Станића – Џимија, Гордану Гоцу Лазаревић, Бају Малог Книнџу и Минђушаре.

Ledinci2014

Ово је била  дивна прилика да се у домаћинској атмосфети дружимо са нашим комшијама свих вера, расне и националне припадности, да упознамо нове пријатеље и  са собом понесемо срце пуно љубави, среће и жеље за новим виђењем!

Ledinci2014

Па онда, нека Вам је свима срећно виђење у Лединцима 2015. године!


Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан

Канцеларија за контакте са чланством и јавношћу:

Нови Сад, Радничка 20.

Teлефон +381 (0) 21 472 0537



Галерија слика

slika