Вест

article image

Бокан: Ми смо трећа политичка снага у Новом Саду

Регистрација Народног покрета „Динара–Дрина–Дунав” као политичке странке представља јасан и недвосмислен израз подршке народа за нашу умерену и одмерену социјално-економску политику, усмерену на побољшање квалитета живота српског народа и свих других народа с којима смо у суживоту на овим просторима – каже у интервју за „Дневник“ председник новоосноване политичке организације Томислав Бокан.

Он наводи да се Покрет појавио као освежење на политичкој сцени, постао познат и признат субјекат, који на данашњи дан има формирану мрежу огранака у 25 општина Војводине.

– Јасна подршка више од 10.000 оснивача и преузимање решења о упису НПДДД у Регистар политичких странака Републике Србије представљају значајан корак напред у процесу укључења у политички живот. Та чињеница истовремено представља и велику одговорност, а пред нама је јасан циљ да унапредимо услове живљења, и то кроз изградњу урушених темеља система вредности,јачајући духовност, економско-социјални патриотизам, патриотско родољубље, породицу и моралне вредности, културу, образовање и спорт. Као и до сада, неговаћемо добре и пријатељске односе с комшијама, без обзира на верску, расну и националну припадност. Наша жеља је да се сви заједно окренемо унапређењу друштва, да радимо и стварамо свако на свом пољу, а зарад постизања бољег амбијента за будућност наше деце. Радимо и живимо од резултата свога рада јер то је најсигурнији начин да заједно преживимо ова тешка и кризна времена.

* Ближе се локални и покрајински избори. Да ли ћете и на тим изборима наступати смаостално или ћете тражити коалиционог партнера?

– Народни покрет ДДД је сасвим спреман да на наступајуће изборе изађе самостално. Што се тиче евентуалне сарадње с другим политичким опцијама, отворени смо за сарадњу с онима с којима постоји слагање у програмским циљевима. Ипак, сматрам да је још увек рано говорити о неким евентуалним коалицијама на локалном или покрајинском нивоу. Када за то дође време, одлуку ће донети страначки органи.

* Како коментаришете актуелну политичку ситуацију у Војводини?

– Политичка ситуација у Војводини је тренутно веома сложена. Сама чињеница да је сарадња између републичке и покрајинске администрације значајно отежана доприноси атмосфери у којој се само ишчекују избори. То се лоше рефлектује на целокупну привреду.

* Какав је програм Покрета ДДД за Војводину?

– Основу нашег програма за Војводину представља залагање за економско-социјални патриотизам, пораст друштвеног благостања, боље и праведније услове рада, бољи привредни амбијент, већу запосленост и одговарајућу зараду. Ми морамо да научимо да да ценимо богатство наше земље и ресурсе које нам она нуди. Наша природна блага, вода као извор живота, богатство обрадивих површина, шума, могућности које нам је подарила природа у сфери туризма и многи други ресурси треба да нам буду основ за раст економије. Недопустива је политика ненаменског отуђења сопствене имовине, пљачке спроведене разним облицима приватизације и нетржишног понашања појединаца. Новац који се прелио у yепове појединаца разним нечасним радњама и отишао у сферу сиве економије неопходно је вратити у легалне токове.

* Којим механизмима се то може спровести у дело?

– То се може постићи јачим системом контроле имовине и порекла имовине сваког појединца, а на основу контроле пријављених прихода и пореза који се уплаћују у државну касу на основу тих прихода. При томе је неопходно створити правичан законски оквир, који неће бити усмерен на прогон политичких неистомишњеника, већ искључиво на праведан приступ и вредновање. Држава мора дати јачи подстрек развоју и јачању домаћих малих и средњих предузећа, као и предузетника који запошљавају домаћу радну снагу, и заштитити их од нелојалне конкуренције у сфери заштите домаћих производа и услуга. Економија треба да почива на вредновању рада и тржишниој привреди, али је недопустиво да дозволимо неконтролисан увоз неисправних производа, полуисправних или штетних по здравље људи, а да при томе здрави, домаћи производи, немају могућност на изађу на тржиште. Не смемо дозволити гушење сопствене производње и запарложену државну земљу зарад сопственичких интереса појединаца. Када говорим о нашем програму за Војводину, али и за нашу отаyбину Србију, свакако желим да истакнем наше јасно опредељење за јачање система у којем моћ новца не сме бити изнада права на рад као основног права сваког човека. При том истичем да смо ми за рад, али и за хумане услове рада, услове рада који не смеју довести до угрожености права на живот сваког појединца.

* Како функционише власт у општинама где „Динара–Дрина–Дунав” има своје представнике у локалном парламенту?

- НПДДД није постојао као политички субјект у време последњих избора за локалне самоуправе. Као удружење народа српскога изашли смо на изборе у Оyацима и тамо смо део владајуће коалиционе већине. У Кули такође имамо представника у Скупштини општине. Наше време тек долази и ја сам убеђен у то да већ сад представљамо озбиљну снагу на политичкој сцени.

* Како сте задовољни функционисањем власти у Новом Саду и да ли сте задовољни заступљеношћу ваших кадрова у градској власти?

– Као што сам већ истакао, НПДДД није постојао као политички субјект 2012. године, када су спроведени локални избори у Новом Саду. У појављивању на изборима за месне заједнице у последње три године народ нам је дао јасну и недвосмислену подршку да се данас одмеравамо с озбиљним политичким странкама у нашем окружењу. Са сигурношћу могу рећи да је НПДДД тренутно трећа политичка опција у граду Новом Саду. Народ је јасно препознао нашу енергију, визију и вољу, и то је наша основна вредност и водиља за будућност.

* Видите ли себе на некој посебној функцији након избора?

– У наредном периоду себе видим као председника Народног покрета „Динара–Дрина–Дунав” и гласноговорника осиромашених, угрожених, преварених и обесправљених. Испред мене је јасан циљ, а то је јачање инфраструктуре наше странке да би смо били што успешнији у будућој политичкој утакмици.

Александар Савановић