Догађај

article image

Завичајни дан Лединци 2013

Величанствена манифестација, која ће прећи у традицију...

Дан за памћење, преко 10.000 људи на једном месту, сви дишу као један... Природа, цвркут птица, навијачки поклици, игра и песма!

Манифестацију је отворио градоначелник Новог Сада, господин Милош Вучевић, а иста се одвијала уз благослов Његовог Преосвештенства Владике Василија сремског.

На овој народној светковини која је окупила људе добре воље из свих крајева наше земље, земаља из окружења, али и из дијаспоре, демонстриране су старе вештине и народна надметања, оживљени су обичаји и предања. Уз богат културно-забавни програм су се надметали Витезови из Пркоса, Соколови из Невесиња, Новосађани, Сремци, Стефан и Див из Ужица...

У такмичарском делу манифестације – НАРОДНИ ВИШЕБОЈ, такмичари су се огледали у пет традиционалних и класичних дисциплина:

  1. Кошевина,
  2. Скок у даљ из места,
  3. Надвлачење штапа,
  4. Бацање камена с рамена и
  5. Надвлачење конопа
ledinci112

Културно-уметнички програм су својим учешћем увеличали угледни драмски уметници: Момир Брадић и Весна Павловић. Многобројним гостима су се представила културно-уметничка друштва из нашег окружења: КУД „Вила“ из Новог Сада, КУД „Лединци“, КУД „Стеван Мокрањац“ из Каћа, КУД „Јанко Веселиновић“ из Црнобарског салаша, КУД „Милица Стојадиновић Српкиња“ из Буковца.

Своје врхунско умеће су са гостима манифестације поделили чланови Градског тамбурашког оркестра из Бања Луке, Тамбурашког оркестра „Бамби“ из Бегеча, Трубачког оркестра Данијела Јокановића из Шида као и фрулаш Цвијетин Милаковић.

ledinci213

До касно у ноћ се уживало уз песму певачких друштава и изворних група: Звуци са камена, Крајишници са Фрушке Горе, Врело Крајине, Звуци Виторога, Змијање, Синови Мањаче, а са нама су се кроз песму дружили и Миле Делија и Јово Пуповац, Новица Текић, Жељко Стоканић, Лазар Пајчин, Жаре и Гоци, Ћана и Баја Мали Книнџа.

ledinci227

Пуног срца Вас позивамо на виђење и следеће године у Нове Лединце на ЗАВИЧАЈНИ ДАН 2014.

Галерија слика са догађаја

[EasyGallery id='ЗавичајниданЛединци2013']