Догађај

article image

СЛАВА НАРОДНОГ ПОКРЕТА ДИНАРА-ДРИНА-ДУНАВ

Сремски Карловци, 03.05.2014. У присуству преко шест стотина душа, уз звуке химне „Боже правде“ и тропара „Славите Господа'' у извођењу вишеструко награђиване певачкае изворне групе ''Звуци с´ камена'' у Сремским Карловцима, вековном центру српске духовности отпочело је обележавање овог изузетног дана, дана крсне славе Народног покрета Динара-Дрина-Дунав. Овај, за нас изузетно свечан дан, обележавамо у част пресветог Владике, великог мислиоца, заштитника Српства и заштитника Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Светог Владике Николаја Велимировића Жичког. Вечерашњи свечарски скуп је благословио протојереј ставрофор Теодор Катић, старешина Храма Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици који је присутним кроз надахнут говор пренео духовну поруку среће и радости обележавања крсне славе. Славски обичаји Потом је Томислав Бокан, лидер Народног покрета Динара-Дрина-Дунав поздравио све госте, пожелио добродошлицу, а затим се обрато речима: „Вечерас смо се окупили овде, у нашим Сремским Карловцима, традиционалном центру очувања и неговања духовних, културолошких и образовних вредности српског народа, а у славу светог Владике и под благословом његових речи „Дај Боже да се Срби обоже, умноже и сложе!“

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је израстао на традицији и духовности, а вечерас су ово весеље солидарно за све госте припремили и организовали наши чланови и  пријатељи и ја желим да им се захвалим на томе.

Ми имамо наш пут и он је на стазама Светог Владике Николаја, обожени смо, сложни, а даће Бог и умножени!

Ово је година када обележавамо стогодишњицу почетка Првог светског рата, великог страдања, мучеништва, огромних људских и материјалних жртава, али и исказане огромне људске храбрости, пожртвованости и одважности српског човека, човека који је кроз векове стварао Нашу Отаџбину Србију и у наслеђе нам оставио завет да изведемо наше поколење на прави пут, пут духовности, образовања, породичних вредности и просперитета. Вечерас ћемо тај завет поделити са Вама кроз игру, песму и реч, а користим прилику да најавим да ће Народни покрет Динара-Дрина-Дунав током маја и јуна месеца спровести низ родољубљивих и патриотских манифестација, те да ће  круна свега бити, сада већ традиционални Завичајни дан-Лединци 2014.

Хвала Вам што сте овде са нама и видимо се 14. јуна у Лединцима!“ SlavaNpDDD10

Након говора лидера Народног покрета Динара-Дрина-Дунав који је пропраћен громогласним аплаузом, вече су на задовољство свих пристних својим бравурозним извођењем беседе Владике Николаја Велимировића Жичког „Небеска литургија“ увеличали  угледни драмски уметници, пријатељи Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, Весна Павловић и Момир Брадић.

Весна Павловић и Момир Брадић

Момир Брадић, амбасадор Народног покрета Динара-Дрина-Дунав,  надалеко познат и признат интерпретатор антологијских књижевних текстова и поезије на многим значајним фестивалима, културним и уметничким манифестацијама, врхунски уметник и најрепрезентативнији пример српског глумца који је кроз наше историјске личности и догађаје  усавршавао начин говора старог уметничког текста и тако стварао услове за афирмацију српске вековне културе. Истакао се играјући у бројним позоришним представама, филмовима и телевизијским серијама. Посебан допринос уметности је дао говорећи кроз великане историје, Светог Саву,  Цара Душана, Кнеза Лазара, Деспота Стефана Лазаревића... Потом нам је овај великан глумишта подарио изузетно задовољство рецитовањем песме Војислава Илића Млађег „Како умире Далматинац“.

Господин Момир Брадић

Гусле су увек биле традиционално одбрамбено средство српског народа, а њихов звук је са нама поделио истакнути гуслар Вид Змијањац, пријатељ Народног покрета Динара-Дрина-Дунав изводећи песму „Поново Косово“.

Гуслар Вид Змијањац

Гостима су се такође обратили и надахнути глумци српске сцене Иван Вучковић и Младен Милић који су извели делове сценског приказа „Карађорђе којекуде“ по драми „Вожд“  Ивана Студена.

Глумац Иван Вучковић

Сјајна публика је пратила изведбе надахнутих уметника наградивши их громогласним аплаузом. Атмосфера...

Потом су на сцени заблистали млади момци и девојке, чланови Културно-уметничког друштва ''Стеван Мокрањац'' из Каћа. Певачка група је извела композиције „Еј заспа задрема“, „Бела ружа од цветова дрема“, „Све птичице пропевале“, „Ситан камен до камена“ и „Ајде Јано“, а потом и фолклорну кореографију „Влашке игре“.

КУД

А онда је без најаве и на изненађење организатора на говорницу изашао угледни академик, професор др Јеврем Јањић и у надахнутом говору истакао да је Народно покрет Динара-Дрина-Дунав достојан настављач традиције великог српског народа, а да лидер Покрета Томислав Бокан као човек високих моралних квалитета и велики борац за права српског народа и припадника свих осталих националних заједница које у суживоту са својим комшијама живе на овим просторима заслужује титулу својеврсног харамбаше модерних времена. Сви присутни су са одобравањем, аплаузом, подржали овај предлог уваженог професора, а Томислав Бокан се од срца захвалио на указаној части и поверењу те кроз речи једне од већ чувених песама истакао : „ Три су прста на барјаку, срце бије у јунаку, нама Господ снагу даје, нема назад нема предаје!“

Академик проф. др Јеврем Јањић

Госте су својом песмом забавили и еминентни уметници, извођачи модерних и родољубивих песама: Миљан Миљанић, Ћана, Џими и Баја Мали Книнџа. Такође нам је велико задовољствошто је у част обелажавања стогодишњице Првог светског рата, премијерно за све присутне  Баја Мали Книнџа извео најновије песме са албума „Говор душе“ који су са великом љубављу и пажњом припремили Народни покрет Динара-Дрина-Дунав, Баја Мали Книнџа, Лазар Лазо Пајчин, Боцо и сарадници.

Баја Мали Книнџа

Ми знамо свој пут, сваким даном растемо и улазимо у срца нашег народа.  15. фебруара смо постали старији и мудрији за још једно лето свога бивствовања. Надамо се да је испред свих нас још много, много лета и много оваквих виђења које ћемо провести у здрављу, срећи и на весеље!

Нека нам је свима срећна крсна слава, Свети Николај Велимировић Жички!

Галерија слика

slika