Догађај

article image

Интервју-"Крајишке новине" бр.3 2014.: Томислав Бокан "Вратите се одрођени, мирите се завађени!"

Интервју предсједника Народног покрета Динара-Дрина Дунав Томислава Бокана Крајишким новинама  

Томислав Бокан: „Вратите се одрођени, мирите се завађени“ !

Томислав Бокан, предсједник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав из Новог Сада, у разговору за наш лист истиче да је политички покрет који својим именом наводи да се обраћа људима који су рођени на обалама двије ријеке Дунава и Дрине и у широком Дринском појасу, постао препознатљив у политичком смислу и истиче да симбол Света тројица у грбу покрета, указује на јединство, а не на растакање.

Ваш Покрет, иако спада међу млађе на политичкој сцени, сада је важан дио владајуће коалиције у Новом Саду, АП Војводини... Којим резултатима сте посебно задовољни?

Ми смо међу млађима на политичкој сцени, али народ је већ препознао вредности за које се залажемо и дао нам своје поверење и на изборима за савете и надзоре у месним заједницама Града Новог Сада, и на подручју АП Војводине у оквирима наше отаџбине Србије. Поносни смо на то што је народ препознао нашу енергију, визију, вољу, наш говор душе из кога се и изнедрио Народни покрет Динара-Дрина-Дунав.

У Граду Новом Саду смо са коалиционим партнером СПО део извршне власти, а са Српском напредном странком, на чијој смо листи учествовали на последњим изборима у Оџацима и својим гласовима значајно допринели освајању апсолутне већине, на крајње одговоран начин спроводимо изборну вољу наших бирача. Сваким даном јачамо и ширимо своје огранке.

Представници Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, који обављају послове у оквиру извршне власти, приступају крајње озбиљно сагледавању и изналажењу решења за нагомилане проблеме који оптерећују свакодневни живот свих нас почев од образовања преко бриге за децу и породицу, комуналних проблема...

Постали смо препознатљиви у политичком смислу, а ја са поносом истичем да симбол „Света тројица“ у грбу нашег Покрета указује на јединство, а не на деобу и растакање. Наша мисија је да у свакодневном контакту са нашим обичним „малим“ човеком укажемо на једну велику превару, где већ деценијама кроз комунизам, а касније и демократију, појединци зарад свог личног интереса желе да праве нови, вештачки, народ - такозване „Војвођане“ и то од већинског српског народа. Подсетићу вас, Мађар ће увек бити Мађар, Словак ће увек бити Словак, Хрват - Хрват што се може са сигурношћу рећи и за припаднике свих других националних заједница, ма где били широм наше планете. Ми то растакање и деобу нећемо дозволити и зато увек истичемо, на нашим зборовима, саборима, нашим трибинама да је Србин нама мио где год рођен био! Не смемо се више делити на „дођоше“ и „староседеоце“, на „питоме и дивље“, и тако редом. У центру наше идеје је добар, дуговечан домаћин који живи од свога рада, који је уважен и уважава своје комшије без обзира на верску, расну и националну припадност.

Сваког дана, са посебним задовољством, увиђам да се људи лагано, али сигурно освешћују и са својих плећа збацују деценијски терет наметнуте идеологије што показују управо и кроз припадност идеји и визији Народног покрета Динара-Дрина-Дунав. Част ми је што нам народ својим поверењем даје снагу да га заступамо у локалним самоуправама, а и шире, што смо добили могућност да кроз институције система утичемо на сагледавање стања у друштву, предлажемо мера за решавање нагомиланих проблема и доприносимо њиховој реализацији.

Такође желим да истакнем да сам у идеолошком смислу изузетно задовољан и чак и поносан на чињеницу да је део нашег програма који смо темељили на делу Рудолфа Арчибалда Рајса „Чујте Срби, чувајте се себе!“ масовно прихваћен од стране многих. А, управо смо ми од самог оснивања, указали на речи овог великана историје, једног од највећих пријатеља српског народа апелујући да се ово дело уведе у школе као обавезна лектира. Да би нам било боље у будућности, треба сагледати што нам је Рајс оставио у наслеђе, све наше грешке и мане а тек онда врлине, и на темељу тога обнављати урушене институције система. Стога смо подржали одржавање тродневне манифестације под називом „Арчибалд Рајс у Србији 1914-2014“ у оквиру које  је приказан и документарни филма „Чујте Срби!“, а одржава се уз помоћ Града Новог Сада и Амбасаде Швајцарске конференције из Београда.

Такође сам поносан на иницијативу коју смо покренули још пре две године,  манифестацију „Дани Српске у Србији“ која је ове године одржана у Београду и Новом Саду.

Шта су Нови Сад, Војводина и Србија добили масовним досељавањима људи, које трају  деценијама?

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је Покрет чистих, часних и честитих људи, а наша три велика слова „Д“ су отворена за све људе добре воље који су препознали праве вредности за које се залажемо. Он је отворен и за горштачког човека од Велебита до Проклетија који је вековима долазио у ову нашу равницу, човека са реке Дрине, река која треба да спаја, а не да раздваја нашу браћу са обе стране, а наравно и оног који живи уз Дунав, нашу највећу европску улицу. Млад смо, снажан и одважан Покрет који је дао политичкој сцени нашег града  и АП Војводине недостајућу свежину. Сведоци смо да је наша Војводина кроз векове највеће имиграционо подручје. Сви смо ми овде од некуд дошли. Неко је дошао у време велике сеобе Срба предвођене Арсенијем Чарнојевићем, неко за време Марије Терезије када су долазили Немци, Русини, Словаци и Мађари. У новије време, људи су, из некад заједничке државе, због ратних страдања били принуђени да напусте своја вековна огњишта и потраже мир, живот и топлину дома на овим подручјима. Све је то један народ, иста нам је вера, иста традиција, култура, обичаји... Па зар треба да у 21. веку дозволимо да нас деле и растачу одрођени Срби којима је реч отаџбина кост у грлу? Сви ми који смо без обзира на верску, расну и националну припадност, дошли у наш Нови Сад, нашу Војводину, у оквиру отаџбине Србије, треба својим богатством различитости, радом, редом и дисциплином да допринесемо побољшању услова живљења. То јединство је управо онај квалитет за који се ми залажемо.

Присутни сте на фолклорним смотрама и другим културним програмима које приређују људи чији су преци или они сами рођени на другим подручјима. Често сте и у Вашем и њиховом родном крају. Које поруке доносите са таквих окупљања?

Мислим да је свима познато да се покрет Динара-Дрина-Дунав превасходно залаже за очување и неговање завичајне традиције, националног идентинтета и поноса, културне баштине и културног наслеђа нашег народа. Управо то нас подстиче да посећујемо и организујемо манифестације на којима сви могу да виде богарство наших корена, културне баштине и обичаја. Наша деца треба да познају своје обичаје, своју историју у правом смислу речи, да науче да цене своје као би могли да поштују и цене обичаје других заједница са којима живимо на овим нашим просторима. Поруке које се могу чути кроз игру, песму и реч са таквих скупова нам увек доносе радост и понос на славну прошлост, а на тренутке нам помогну и да заборавимо све проблеме који нас муче, а које нам свакодневни живот намеће.

Поред низа мањих манифестација широм наше Војводине  изнедрио сада већ традиционалну манифестацију „Завичајни дан“ која се ове године одржала други пут у Лединцима, делу нашег града у подножју Фрушке горе. То је већ сада озбиљна културно, спортска манифестација у којој учешће узима преко 500 извођача из земље и иностранства и која значајно доприноси обогаћењу културне, спортске и туристичке понуде нашег Града.

До недавно сте водили урбанистичку делатност у Новом Саду, граду у којем је много проблема у тој области?

Већ неколико месеци не обављам дужност директора ЈП „Урбанизам“, али у време када сам обављао, предузето је низ мера како би се консолидовало само предузеће и смањили гобици који је претходно руководство оставило за собом, као и низ мера у циљу заустављања урбанистичког хаоса који је владао у Новом Саду претходних 20 године. Такође је покренута и иницијатива да Комисија за планове Скупштине Града Новог Сада, коју би сачињавали људи из области урбанизма и архитектуре, добије ингеренције да се уведу естетски стандарди када је у питању изглед фасада зграда у изградњи у Новом Саду. Надам се да ће садашње руководство ЈП „Урбанизам“ у циљу решавања сагледаних нагомиланих проблема који оптерећују грађане нашег Града наставити оно што сам ја започео.

ЛЕДИНЦИ 2014: НАМЕРИО СЕ ЈУНАК НА ЈУНАКА

Господине Бокан, како оцијењујете овогодишњу манифестацију у Лединцима?

„Завичајни дан – Лединци 2014“ је отворио великан српског глумишта, Петар Божовић, а обележила га је порука мира „Вратите се одрођени, мирите се завађени!“.

Као и претходне, и ове године, у Лединцима смо приказали све богатство обичаја из различитих крајева преточено у заједништво, раскош и лепоту наше традиције, јер само онај народ који негује своје корене, традицију и обичаје, који уме да цени прошлост уме да на своја поколења пренесе светле тренутке из наше историје, тренутке који живе и који ће вечно живети у нама и нараштајима који долазе. Косци, косачки доручак, фрула, гусле, гајде, труба, изузетна фолклорна смора, само су део раскоши и богатства српске речи преточене у песму и обичаје који су виђени у Лединцима.

Што би наш наш народ рекао: „Намери се јунак на јунака па нека победи најбољи од најбољих!“.  Управо тако је протекао спортски део надмања у надвлачењу штапа, скоку у даљ, скоку у вис, бацању камена с´рамена и наравно надвлачењу конопа. Учесници народног вишебоја су нам на достојанствен начин презентовали своју снагу, ум и врхунско умеће бављења традиционалним народним вештинама које су се, на радост свих нас, преносиле с колена на колено и тако стигле и до данашњих дана. Манифестацију су увеличали својим изведбама и сјајни глумци, Момир Брадић, иначе амбасадор нашег Покрета, Весна Павловић и Иван Вучковић. Била је то дивна прилика да се у домаћинској атмосфети дружимо са нашим комшијама свих вера, расне и националне припадности, да упознамо нове пријатеље и  са собом понесемо срце пуно љубави, среће и жеље за новим виђењем!

Томислав Бокан