Догађај

article image

Томислав Бокан: Изникли смо из срца и душе нашег човека - НС Репортер 27.03.2013

Наш циљ је у првом реду Нови Сад, а затим и покрајинска администрација. Верујем и да на следећим општим изборима, редовним или ванредним, можемо у томе успети.

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав представља покрет препорода српског народа, његово историјско отрежњење и освешћење, покрет високих идеала, јаких моралних начела и реалних визија. Управо на основу стеченог искуства кроз животна страдања последњих деценија и година, након грађанског рата, погибије, прогнанства и неправде, а дубоко кроз историјске токове и сеобе српског становништва, овај покрет представља свежу и препорођену снагу која је стала на своје ноге и жели да живи пуним плућима – каже за „НС-Репортер“ Томислав Бокан, лидер покрета.

  • Шта нудите грађанима?

Овај покрет има реалну прилику да се успостави као мера нових односа на културној, друштвеној и политичкој сцени. Кад нас неко пита да ли представљамо левицу, десницу или центар, ми одговарамо да за нас то не постоји. За нас постоји пре свега живи покрет српске традиције, вере и морала, који настоји и жели да окупи све оно што је добро, вредно и честито у нашем народу. Понајпре, ту су оригинално српско културно наслеђе и баштина, предање и песма, језик и писмо, дух и вера. То је оно што морамо да чувамо и штитимо, негујемо и спасавамо, никада да не заборавимо, и ни по коју цену, свесно или несвесно, да не предамо другом, и тиме се унизимо и поништимо.

  • Какви су ваши политички циљеви и идеје?

Водићемо умерену и одмерену, крајње одговорну социјалну политику према српскоме човеку, као и према свим националним заједницама које живе у Новом Саду и нашој, српској Војводини. Протеклих година водила се интензивна политика да се од српског народног корпуса створи вештачка нација – тзв. Војвођани. То не смемо дозволити. Такви покушаји су увек стварали широке проблеме и дубоке турбуленције. Морамо бити свесни своје националне припадности уз поштовање других. Зна се да ће Мађар увек бити Мађар, Словак – Словак, Хрват – Хрват... Зашто бисмо се ми растакали? Ценимо и уважавамо све националне мањине, њихову веру и традицију, очекујући и од других да нас уважавају истом мером као и ми њих, узајамно се помажући. То је реалност овог поднебља. Ми смо релативно мали народ, али највећи на балканском делу бивше Југославије.

  • Зашто три Д?

Динара је планина, славни географски масив, али великог симбола и значаја, амблем који је одредио својим именом динарски тип човека на Балкану. Из тих крајева, наш човек је стизао деценијама и вековима у панонску низију, у равну Војводину наслоњену на Фрушку гору. Дрина, пак, јесте река која по свему што се на њој столећима одигравало требало би неупитно да зближује браћу са обе стране, а не да дели и распарчава. Она ће то и бити по нашем програму. А Дунав је највећа европска улица, река која пролази кроз седам држава. Тај троструки спој је моћан и перспективан на овим нашим просторима у суживоту многих.

  • И амблем Народног покрета доста говори.

Наш амблем је по ободу окружен гранчицама храста, док у средишту садржи три прста, знак је Свете Тројице, указује на високу посвећеност духовним вредностима православља, као и нашу визију јединства и заједништва. Круна Немањића указује на наше изузетно поштовање традиције српског народа и подсећање на славну прошлост без које нама оријентације у садашњости и будућности. Наш заштитни знак је, дакле, јединство српског народа, а што подразумева и достојанство и дисциплину и дипломатију, оно што нам је у овим тешким временима често недостајало, а животно нам је потребно данас више него икад. Бити мудар као змија, а безазлен као голуб, стара је библијска истина коју је често понављао наш блаженопочивши патријарх Павле. У срцу нашег покрета су мир и стварање, здрав домаћин, добар и дуговечан. Наш амблем говори да морамо да се повежемо и заштитимо наше интересе, пре свега овде у Српској Атини, а онда и у Војводини, уз све различитости националних заједница. У тешким тренутцима за Србију, када опет пролазимо својеврсну „албанску голготу“ као и пре стотину година, данас када нам је потребан врхунска дипломатија која одговорно, мудро и свеобухватно парира притиску светских моћника, наш покрет је мотивисан да допринесе позитивној промени и победи.

  • Осим што је народни покрет, да ли је Динара-Дрина-Дунав и политичка странка?

Не, ми смо народни покрет и као такви ћемо остварити наш политички проглас и идеје подједнако везане за нашу културну баштину и конкретан економски живот. Смисао народног покрета је управо да кеоз непосредан разговор непрекидно буде уз народ, уз тзв. Малог човека. Нарочито уз прогнане и избегле Србе током последњег рата на овим просторима. Њих има много и нису институционално организовани. Нема их нигде, као чардак ни на небу ни на земљи. Желимо да сваком појединцу приближимо наше цељеве и да, поред осталог, спречимо покушаје однародњавања и стварања вештачких нација. Као што би рекао наш прослављени војвода Живојин Мишић: „ Ко зна тај може, ко нема страха, тај иде напред!“ Поента, завет и задужбина Народног покрета Динара-Дрина-Дунав је и заоставштина Арчибалда Рајса који у књизи „Чујте, Срби“ каже да се чувамо сами себе, пре и изнад свега. Иако странац, прецизно је навео све наше врлине и мане, а то је део, ако не и сама срж политичке платформе и деловања нашег покрета.

  • Да ли је након великих успеха у осваривању националне идеје пре сто година, дошло време да о томе учимо од наших комшија?

Хрвати, а ево сада, како ствари на видику стоје, изгледа и Албанци, успевају да уз помоћ моћника светске заједнице остварују своје националне и политичке идеје, па чак и да формирају државе. Сведоци смо да нам окружење, нарочито Хрватска, буквално краде културну баштину и духовно наслеђе, узима их као врсту ратног плена и поставља на светске листе Унеска као хрватску традицију, бришући тиме духовно и практично присуство Срба вековима у Хрватској. То је најопаснији вид затирања трага о једном народу. Ми смо, нажалост, највише страдали управо кад смо успоставили националну државу. Конкретно мислим на Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, насталу 1918. Године, а да би је 1939. Године изгубили споразумом Цветковић-Мачек, и то скупштинском већином на основу српских гласова. А знамо да је след догађаја ишао од стварања Хрватске бановине па до Независне Државе Хрватске у којој су страдале стотине хиљада динарских, крајишких Срба, као и других народа. Након 1945. Године под комунизмом, добар део Срба изгубио је свест о сопственом корену, национални идентитет и понос, заборавио дух предака и традиције. Због тога су се многи представници српског народа изјашњавали као Југословени. То је била погубна фаза живота идеолошки хипнотисаног српског становништва у социјалистичкој Југославији. На све ово треба рећи да никада не смемо заборавити наше јунаке из ближе и даље прошлости, све оне који су дали живот да би нама било боље. Ми смо млад покрет који је изникао из срца и душе српског човека – динарског, дринског и дунавског. Та плодотворна синтеза горштачког и панонског најбоље је што може да нам се догоди.

  • Недавно сте основани, али сте се већ опробали на изборима за месне заједнице.

Заједно са коалиционим партнером Српским покретом обнове у Ветернику и Лединцима ми смо с више од 20 одсто гласова освојили друго место по броју гласова, одмах иза Српске напредне странке. Већ та бројка, и то на врло репрезентативном узорку што се излазности гласача тиче, говори да је народ већ препознао оно о чему говоримо. А тек треба да још агилније и пожртвованије кренемо међу људе. Зато верујем да ћемо на предстојећим изборима у другим месним заједницама остварити још боље резултате. Наравно, овде нећемо стати. Ко год да се бави политиком, тај намерава да освоји конкретну власт или да бар учествује у њој. Наш циљ је у првом реду Нови Сад, а затим и покрајинска администрација. Верујем и да на следећим општинским изборима, редовним или ванредним, можемо у томе успети.

  • Памтимо неке епизоде кад су странке и појединци покушавали да окупе бирачки корпус избегличке популације, али су неславно завршиле.

Никад не треба подцењивати ниједну политичку опцију, али мислим да управо наша идеја заједништва и одмереног приступа има будућност. А само за вашу информацију кажем – две трећине данашњих житеља у Војводини динарско-крајишког је порекла, с подручја од Велебита до Проклетија. То је факат који се више не сме занемаривати нит и предвиђати. Мора постојати начин да се оживотвори та чињеница. Нама није битно ко је и кад дошао у Војводину, да ли после Другог светског рата или недавно, или ко зна кад, већ колико може да пружи за заједничку идеју. Уосталом, ако наше културно биће чине истовремено и тесла и Пупин, и Матавуљ и Јакшић, и Дучић и Змај, и Кочић и Лаза, и Његош и Исидора, онда другачије размишљамо, јер сам живот је исписао такву нашу позицију и судбину, а ми треба само да је применимо у свакодневици.

  • Прошле године сте предводили Ромску странку, сад предводите покрет Динараца. Шта их повезује?

Мислим да је то природни ток, један животни процес који се попут Архимедовог закона спојених посуда нашао у истој равни. Отуда је природно да многи Роми препознају Народни покрет Динара-Дрина-Дунав као своју друштвено-политичку средину. Оног тренутка кад тај мали човек буде добро живео, знаћемо да смо успели у нашој мисији.

  • Шта је са привредом? Имате ли неки план?

Потпуно смо свесни економске ситуације у којој се налазимо. Многи од нас једва састављају крај с крајем, а о тзв. Потрошачкој корпи, нажалост, многи могу само да маштају. Али, нити желимо да дајемо обећања, нити да будемо изван реалног живота. Потребан је и могућ савестан даноноћни рад на решавању горућих проблема привреде. Подржаћемо напоре градских челника Новог Сада да привуку стране и наше инвеститоре који би ускоро могли пословати у Новом Саду. Идеје се највише цене у свету и оне су најскупље. Наша идеја оличења у Народном покрету Динара-Дрина-Дунав нема цену, она се изнедрила кроз сам живот.