Догађај

article image

Слава Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

„ДАЈ БОЖЕ ДА СЕ СРБИ ОБОЖЕ, СЛОЖЕ И УМНОЖЕ!“

  Свети Владика Николај Велимировић Жички

Нови Сад, 03. Мај 2015.

Свечани скуп је отпочео химном „Боже правде“ у извођењу певачке групе Културно уметничког друштва „Стеван Мокрањац“ из Каћа.

И као што то традиција и обичаји српског народа налажу, у част пресветог Владике, великог мислиоца, заштитника српства и заштитника Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, Светог Владике Николаја Велимировића Жичког  Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је свечано обележио дан крсне славе.

Слава Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Овај свечани скуп и славски обред благословио је отац Бранко. Након свечане церемоније, спроведене у складу са обичајима српске православне Цркве, присутним гостима, члановима и активистима се обратио председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан пожелевши да се сви заједно обожимо, сложимо и умножимо у духу речи пресветог Владике Николаја Велимировића Жичког.

Слава Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Свечаност је својим наступом увеличао и духовни музички трио „Лира поетика“. Овај трио име Лира добија на дан свечаног пресвлачења моштију  Св. Владике Николаја Српског у Лелићу, октобра 2013. gодине. Том имену, оснивач и аутор песама, Дајана Петровић, будући песникиња, придодала је реч ''поетика''. Уз гитарску пратњу супруга, свештеника Николе и вокалну пратњу Вање Драгојловић, професора средње музичке школе у Ваљеву, али и искусне диригенткиње дечјег црквеног хора ''Хаџи Рувим'' трио је извео песме: „Брзопомоћница'', „Крст у перу Светог Николаја'' и  „Јустинове Ћелије''.

Слава Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Присутним се обратити и угледни члан Покрета, академик професор доктор Јеврема Јањића пожелевши много среће у даљем расту и развоју Покрета.

Слава Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Радост вечери, на наше велико задовољство, са нама су поделили угледни драмски уметници, пријатељи Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, Весна Павловић и Момир Брадић који су нам управо стигли са престижне манифестације „Дани јоргована“.

Слава Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Весна Павловић, слободни драмски уметник, се током богате каријере посебно истакла играјући Јелену Анжујску на „Данима јоргована“ као и Царицу Милицу на бројним сценама широм земље и света.

Слава Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Момир Брадић, амбасадор Народног покрета Динара-Дрина-Дунав,  надалеко познат и признат интерпретатор антологијских књижевних текстова и поезије посебан допринос уметности је дао говорећи кроз великане историје: Светог Саву,  Цара Душана, Кнеза Лазара, Деспота Стефана Лазаревића...

Слава Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

У наставку вечери гости су имали дивну прилику да уживају уз изведбе Културно уметничког друштва „Стеван Мокрањац“ из Каћа. Друштво је од основано давне 1956. године, а током дугогодишњег изузетно успешног и награђиваног рада у оквиру фолклорне и тамбурашке секције те народног оркестара и певачких група неговало је и преносило културно благо и традицију.

Слава Народног покрета Динара-Дрина-Дунав< Потом је уследио богат музичко забавни програм у коме су наступили еминентни извођачи завичајних и модерних песама. Гости су уживали уз песме: Гордане Лазаревић, Групе Језеро, Новице Текић, Милета Делије, Џимија Станића и наравно Баје Малог Книнџе и Минђушара!

Галерија слика са догађаја [EasyGallery key='48']

Канцеларија за контакте са чланством и јавношћу: Нови Сад, Радничка 20. Teлефон +381 (0) 21 472 0537 www.npddd.rs