Догађај

article image

На Сретење свечано обележен дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Сремски Карловци, 15.02.2015. године На Сретење Господње, 15. фебруара 2015. године, уз присуство  бројних чланова Покрета, представника дрштвено-политичког живота, као и гостију из региона, Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је у Сремским Карловцима, вековном средишту српске духовности, обележио улазак у трећу годину успешног деловања на културној и друштвено-политичкој сцени Града Новог Сада и Аутономне покрајине Војводине. Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Овај велики дан се у српском народу вековима везиваo за традицију и обичаје. На Сретење 1804. године Карађорђе Петровић је подигао Први српски устанак. На Сретење 1835. године донет је Сретењски устав, први демократски устав Србије, а на исти тај дан, Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је обзнанио своје постојање. Од тог дана, веру у поштовање традиције, корена, и неговања богате културне баштине српског народа сви заједно носимо са собом и сваким даном ширмо је међусобно и међу свим људима добре воље.

Свечаност је отпочела химном „Боже правде“ коју је извела Данијела Јовановић, првакиња Српског народног позоришта.

Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

И као што то добри обичаји и традиција налажу, свечани скуп је благословио отац Стефан, старешину манастира Велика Ремета.

Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан се захвалио свим гостима који су својим присуством увеличали ову изузетну манифестацију. У поздравном говору председник је истакао да је ово вече још један доказ да смо на правом путу, путу духовности, неговања обичаја, породичних вредности, али и путу солидарности и скромности те да сви заједно на том путу треба да допринесемо стварању социјално одговорног друштва као и економског и политичког окружења у коме ће сви моћи да раде и живе од свог рада.

Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

У поводу вечерашње свечаности, представници Боксерског клуба „Војводина“ из Новог Саду су уручили председнику Томиславу Бокану и заменику председника Жељку Крстину пехар и плакету за изузетан допринос развоју боксерског спорта у нашем Граду.

Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Овај велики дан и наш мали јубилеј, са нама су поделили и драги људи који од самог почетка прате наш раст и гранање и заједно са нама шире позитиван дух међу народом. Угледни драмски уметници, пријатељи Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, Весна Павловић и Момир Брадић су беседили о нашој судби и то кроз догађаје и ликове великана који су обележили нашу историју.

Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Гусле су биле и занавек ће бити незаобилазни део српске културне баштине. Оне су се помињале још од библијских времена, а са сигурношћу се може тврдити да се гуслало и на двору Стефана Првовенчаног у давном 13-том веку. Вечерас су о јунаштву, храбрости, историји и далеким поколењима гуслали наши пријатељи из Српског Сарајева, „Српски соколови“, као и представници Удружења гуслара, здравичара и епских песника „Бановић Страхиња“ из Косовске Митровице које је предводио председник, господин Василије Гаљак.

Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Потом је Матија Јевђовић, десетогодишњак из Косовске Митровице одушевио све присутне рецитовањем дела „Ћераћемо се још“ великана Матије Бећковића.

Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Врхунац културно-уметничког програма су нам подарили драгуљи наше фолклористике, Ансамбл „Вила“ из Новога Сада.

Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

У наставку вечери приређен је богат забавни програм који су извели наши пријатељи, еминентни извођачи завичајних и модерних песама: Група „Ћиро“ из Личке Калдрме, „Момци Буковице“, Браћа Лекић, Новица Текић, Џими Станић, Ћана, Баја Мали Книнџа и Минђушари!

Дан Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Галерија слика са догађаја [EasyGallery key='46']


Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан

Канцеларија за контакте са чланством и јавношћу:

Нови Сад, Радничка 20.

Teлефон +381 (0) 21 472 0537