Акције

article image

Постављен бедем за одбрану Цркве рођења Пресвете Богородице

Активисти коалиције „Сви за Нови Сад“, данас су у Сремској Каменици направили бедем за одбрану Цркве рођења Пресвете Богородице од поплавног таласа чија се кулминација очекује наредних дана због високог водостаја Дунава.

Председник Градског одбора Српског покрета обнове и помоћник градоначелника Новог Сада мр Владимир Јелић апеловао је на суграђане којима је потребна помоћ због поплава да се јаве активистима и волонтерима СПО-а и Народног покрета "Динара-Дрина-Дунав".

Један од објеката угрожених поплавама је Црква рођења Пресвете Богородице у Каменици, коју ћемо, надам се, спасити од оштећења. На њихов позив смо дошли заједно са својим активистима из Српског покрета обнове и Народног покрета “Динара-Дрина-Дунав”, да својим примером покажемо да само ако смо солидарни и сложни, можемо превазићи невоље и проблеме изазване непогодама. Уједно, позивам наше суграђанеда ових дана буду у приправности, да прате инструкције Кризног штаба Града Новог Сада, који заседа сваког дана, на челу са градоначелником Милошем Вучевићем и да помажу својим комшијама, пријатељима, којима је помоћ сада најпотребнија. Уколико стари и изнемогли суграђани немају кога да зову у помоћ, нека позову наше активисте-волонтере на телефон 423-155 који ће дежурати у Радничкој 20 и чекати њихов позив – истакао је Јелић.

Према речима председника Покрета"Динара-Дрина-Дунав", Томислава Бокана, уз бедем су обезбеђене и пумпе за сувишну воду. - Обезбедили смо две пумпе да воду која продире у подрум храма вратимо у Дунав. Апелујемо на грађане да се одазову и помогну угроженима, а ми ћемо увести даноноћна дежурства док овакви услови трају – додао је Томислав Бокан.

Протојереј Теодор Катић, парох Цркве рођења Пресвете Богородице, навео је да је црква 2006. године због поплаве већ претрпела велику штету. Надам се да смо овај пут на време реаговали, знајући шта нас чека ако су прогнозе тачне.

Светиња се мора одбранити. У Храму ће бити оформљен штаб одакле ће бити пружана помоћ угроженим грађанима, а када прође све, захвалићемо се Господу. Верујем у ове људе и надам се да ће их бити још више – изјавио је Теодор Катић.