Вест

article image

Данас је Велики четвртак

Православне цркве и верници данас обележавају Велики четвртак као успомену на Тајну или Последњу вечеру Исуса Христа и његових ученика.

Празновање у свим храмовима СПЦ почиње литургијом Светог Василија Великог која се служи десет пута годишње, на све велике православне празнике.

Према јеванђелским записима, Христос је на Тајној вечери благословио хлеб и поделивши га апостолима рекао: "Ово је тело моје које се за вас ломи ради опроштења грехова".

Затим је узео чашу вина и додао: "Пијте из ове чаше сви, ово је крв моја Новога Завета, која се пролива за вас и за многе, ради отпуштања греха".

Христове речи се на Велики четвртак, понављају на литургијама пре причешћа верника, по узору на прву причест Христову и његових апостола.

Празник је један од дана одређених за причешће верника, који су поштујући православни канон, "постили на води" најмање пет последњих дана.

Народ верује да и највећим грешницима, који се причесте на данашњи дан, бивају опроштени греси. Завршетак литургије престаје не звоњењем, већ се клепа, удара у дрвену даску, све до сахране Христове. После литургије је дозвољено јести на уљу и попити нешто вина.


Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан

Канцеларија за контакте са чланством и јавношћу:

Нови Сад, Радничка 20.

Teлефон +381 (0) 21 472 0537