Вест

article image

,,Завичајни дан-Лединци 2015’’

Лединци, 06.06.2015. Трећа по реду традиционалана културно-уметничка, спортска и туристичка манифестација под називома „Завичајни дан-Лединци 2015“ отпочела је на свечарски начин, и како то доликује, уз химну Републике Србије „Боже правде“ у извођењу Српског пјевачког друштва „Србадија“ и ансамбла „Бисерница“ из Бијељине. Друштво је основано давне 1899. године. На светској листи хорова коју је формирала Интеркултурална Фондација „Musica Mundi“ овај хор заузима престижно 17. место у категорији традиционалне музике, док је на укупној ранг листи ТОП 1000 на позицији 66, и тиме заузима место најбоље позиционираног хора из региона. Ledinci2015-13 Овај традиционални скуп се већ трећу годину за редом одвија уз благослов Његовог преосвештенства Владике сремског господина Василија, а тај благослов је на овај величанствени дан пренео протојереј ставрофор Теодор Катић са свештенством из сремске епархије. Ledinci2015-06 Част да званично отвори манифестацију „Завичајни дан-Лединци 2015“ подарио нам је диван човек, велики уметника и амбасадора Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, господин Момир Брадић.Ledinci2015-11

А онда је уз српске народне песме отпочело традиционално надметање, народни вишебој у седам дисциплина. Падали су откоси под снажним рукама косаца обасјаних фрушкогорским сунцем. Орила се песма девојака и момака који су наздравили и погостили се традиционалним косачким доручком на свеже покошеној трави.

Ledinci2015-02

Сва лепота горштачке снаге и енергије и равничарског духа преточила се у витешко надметање кроз дисциплине повлачење штапа, бацање камена с рамена, скок у даљ из места, скок у вис из места, обарање руке и наравно надвлачење штапа, а укупна победа је ове године припала феноменалним „Витезовима са Пркоса“.

Ledinci2015-28

Уследио је ревијални боксерски меч, још једно витешко надметање, у коме су сви изашли као победници, а снаге су одмерили боксери из Боксерског клуба  „Војводина-Микромаркет“ из Новог Сада, Боксерског клуба „Петровград“ из Зрењанина и Боксерског клуб „Апатин“ из Апатина.

Ledinci2015-22

Дивне борбе уз феноменалне коментаре надалеко познатог коментатора Лазара Бакмаза.

Ledinci2015-40

Дух традиције која се на достојанствен, частан и честит начин, преносила и преносиће се с колена на колено пронели су и угледни фрулаша Цвјетин Милаковић као и гуслари Вид Змијањац и Петар Мишовић.

Ledinci2015-47

Задовољство да на овај диван дан чујемо предивне беседе и дух српских великана кроз речи угледних уметника, подарили су нам велики ствараоци и ентузијасти Момир Брадић и Весна Павловић.

Ledinci2015-48

А потом су се ређале феноменалне изведбе Културно уметничког друштава „Вила“ из Новог Сада, иначе овогодишњег државног првака, наших пријатеља, слободно можемо речи и домаћини овде у Лединцима, Културно уметничког друштва „Виноградар“, гостију из Републике Српске из  Шипова, Културно уметничког друштва „Врело“, Културно уметничког друштва „Стеван Мокрањац“ из Каћа, Културно уметничког друштва „Милица Стојадиновић Српкиња“ из Буковца, Културно-уметничког друштва „Копаоник“ из Лепосавића, Културно уметничког друштво „Бранко Радичевић“ из Беча те Културно уметничког друштва „Шумадија“ из Горњег Милановаца.

Ledinci2015-12

Сјајна смотра традиције, ношњи и обичаја преточена у врхунске кореографске изведбе. Сва та лепота и енергија преточена у игру и песму младих зрачила је и крепила срца и душе посетилаца који су преплавили стадиона Фудбалског клуба „Виноградар“ у Лединцима.

Ledinci2015-63

А потом је уследило и велико коло уз звуке Трубачког оркестара Данијела Јокановића  из Шида.

Ledinci2015-75

У наставку вечери, уз феноменалан ватромет, дружење је настављено до касно у ноћ уз завичајне и родољубиве песме у извођењу Браће Росић, Милета Делије, Новице Текића, Чане, Јована Перишића, Баје Малог Книнџе и Минђушара.

Ledinci2015-82

Било нам је задовољство уколико смо и ове године успели да покажемо сво јединство и лепоту разичитости Срба из свих крајева наше земље и региона, а задоваољна лица посетилаца су за нас најбоља похвала и вера да се видимо у Лединцима и следеће године.

Ledinci2015-88

Добро нам дошли на „Завичајни дан-Лединци 2016“!

 

Галерија слика са догађаја [EasyGallery key='49']

Канцеларија за контакте са чланством и јавношћу: Нови Сад, Радничка 20. Teлефон +381 (0) 21 472 0537 www.npddd.rs