Вест

article image

Боље спречити него лечити!

Представник мађарске ултрадесничарске странке Јобик и посланик у парламенту Мађарске  Иштван Саваи, отворио је своју канцеларију у Сенти, на северу Војводине. Ова странка је позната по томе да се залаже за ревизију граница и шири политику нетрпељивости према мањинама у Мађарској.

Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан је поводом ове узнемиравајуће вести истакао: „Присуство Јобика као политичке опције из Мађарске која АП Војводину назива „јужним крајевима“ и „отцепљеном територијом“ на политичкој сцени Србије је апсолутно неприхватљиво. Исто сматрам опасном претњом са циљем да се угрози стабилност на овим просторима. Народни покрет Динара-Дрина-Дунав се залаже за суживот и поштовање права припадника свих националних заједница које живе на овим нашим просторима, стога сматрамо неприхватљивим свако екстремистичко или фашистичко деловање страних политичких субјеката. Апелујем на Министарство државне управе и локалне самоуправе, као и остале државне органе да хитно покрену надзор ради утврђивања чињеница да ли овај мађарски десничарски покрет делује политички на територији Србије, а није регистован као политичка странка, те да онемогуће деловање истог.“

Иначе, ултрадесничарска странка Јобик је тренутно опозиција у будимпештанском парламенту са приближно 15 одсто подршке у бирачком телу. Ова странка је својевремено организовала своју националистичку гарду која је узнемиравала грађане. Члан ове странке је и Ласло Тороцкаи, који је својевремено био познат и јавности у Србији, када му је 2008. године, као тадашњем члану мађарског Омладинског покрета “64 жупаније”, на неко време забрањен улаз у Србију. Српска полиција је тај покрет окарактерисала као екстремистичку организацију. Тороцкаи је био међу првима који је предложио подизање ограде према Србији због великог прилива избеглица у Мађарску.