Вест

article image

Бокан: Стоп ГМО!

У поводу данашње конференције о приступању Србије Светској трговинској организацији која се одржава у Београду, а иста ће уједно представити и почетак преговора са ЕУ о прописима који уређују економске односе са иностранством, Народни покрет Динара-Дрина-Дунав  упозорава да се у оквиру ове теме неминовно намеће и тема ГМО (генетски модификованих организама).

Иначе, генетски модификовани организми се најједноставније могу дефинисати као организми у којима је генетски материјал (ДНК) измењен на вештачки начин, односно интервенцијом човека. Стручна јавност износи бројна неслагања  када је у питању употреба генетски модификоване хране, али се већином слажу у оцени да ГМО изазива бројне еколошке, здравствене и друштвено-економске последице на друштво у целини.

И док Европа не дозвољава производњу ГМО, а све више земаља чланица ЕУ се противи и промету ГМО, у Србији се јавља све већи број појединаца који би упркос забрани промета, продаје и гајења ГМО, а потстакнути увелико присутним лобирањем од стране мултинационалних компанија, желели да затрују плодне српске оранице „мутираним“ културама.

„Неодговорни појединци, који стављају свој уско сопственички интерес, испред интереса наше деце и заједнице у целини покушавају да на мала врата уведу ГМО и тако затрују наше благо, нашу плодну ораницу.

Недопустиво је да дозволимо уношење отрова у наше организме само зато што појединци без скрупула штите лични џеп штитећи апетите корпорација за производњу генетски модификоване хране. На нама је да јасно и гласно апелујемо на српског привредника да се едукује, да производи здраву и контролисану храну са здравих ораница. Наша основна обавеза јесте да заштитимо еко систем, и да искористимо нашу предност, а то је могућност да тржишту понудимо здраве и квалитетне производе које узгајамо.

Чињеница је да је Србија лидер у производњи немодификоване соје и да такву производњу треба стимулисати. Тржиште ЕУ је отворено за органске производе, и спремно да такве производе плати по вишим ценама. Зато сматрам да је наша шанса у стимулисању произвођача да производњом генетски немодификоване соје, што уједно значи и подстицање читавог ланца производње здравих и квалитетних производа, остваримо већи продор на тржште ЕУ и тиме значајно допринесемо побољшању макроекономских показатеља државе“, истакао је Бокан.