Вест

article image

Бокан: Очекујем да самостално формирамо власт у Новом Саду

Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Интервју НС Репортер

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан је за само два и по дана прикупио преко 3.300 потписа за изборну листу у Новом Саду. Стајеће под редним бројем осам, а он је симболички гледано, како кажу, опасност која хода. Опасност за све оне који лажу протеклих деценија па и векова. Бирају српски домаћински пут у околностима које намећу светски процеси.

Како је ишло прикупљање потписа за листу у Новом Саду?

- Потписе смо прикупили равномерно по целом граду и приградским насељима, из свих 46 месних заједница. У овом тренутку имамо сигурних десет одсто гласова - 20.000 на бирачком телу од 200.000, колику излазност предвиђамо. Садашње процене маркетиншких агенција народ ће својим гласом јасно демантовати на дан избора. Наша визија је уједно и спас за све Новосађане - 51 одсто гласова за Народни покрет Динара-Дрина-Дунав на локалним изборима. Боримо се да узмемо ствари у своје руке, да будемо стуб окупљања свих виталних снага како би наш град добио власт коју заслужује. Наш пут је јасан - светосавље и православље, борба за крст часни и слободу златну и отажбину српску.

Шта у том смислу очекујте наредних недеља?

- Наша вредност сваким даном расте, дневно нам прилазе десетине и стотине нових активиста, нових симпатизера. И све то успевамо без медијске пажње и промоције, али зато наша армија од хиљаду активиста свакодневно крстари по градовима и селима, од пијаце и пунктова Народног покрета Динара-Дрина-Дунав до њихових кућа. Не идемо напамет код неког, него се претходно договоримо. Видите, ради се о правој народној мрежи, а наша политика је темељна и једноставна - бринемо о сваком човеку. Нашу визију и вољу нико не поседује. Остале политичке снаге имају пластично цвеће, а наше мирише. И процветаће на Цвети.

Да ли то значи да ћете самостално изаћи на изборе?

- Да, свакако. Желимо да покажемо колико смо снажни и колико вредимо. У некаквим коалицијама неко би нас потценио, неко преценио. Изабрали смо можда трновит пут, можда тежи пут, али нама ионако ништа није пало са небеса већ смо покрет који се од почетка уздао у спој снаге и вредности. Нама изборна кампања није ништа ново, ми смо преко целе године, од оснивања, само са људима и слушамо шта говоре. А у Новом Саду смо познати по томе да држимо реч, што обећамо и испунимо. Не желим да наш народ живи у лажним обећањима.

Тај начин је донео резултате већ у претходним избрима за савете месних заједница?

- Тачно. Прве активности Народног покрета Динара-Дрина-Дунав почеле су у јесен 2012. године, а обзнили смо постојање на Сретење 2013. године. Ти избори су били прилика да максимално промовишемо наш програм. Били смо свагде други или трећи, а где смо хтели, као у Будисави и Лединцима, победили смо. Зато смо сигурни и да ће ови избори показати нашу вредност, али и да ће са сцене отићи одређене политичке организације које су деценијама варале српски народ.

Да ли сте спремни да преузмете власт у Новом Саду?

- Апсолутно. Већ имамо све кадрове да то остваримо самостално. То су одговорни и озбиљи породични људи. Међу њима су наравно и они који нису чланови нашег Покрета, али нас уважавају и подржавају. Јевреји су две хиљаде година опстали захваљујући поштовању и помагању. Управо то је вредност коју гаји наш Покрет. Треба знати да је пола Србије против политике јер је схватао као превару, а од друге половина само је десет одсто исправних људи који политичко ангажовање схватају као прилику да помогну грађанима. Они су међу нама.

Шта ће бити ваши први кораци?

- Најпре морамо да видимо стање које ћемо затећи у Градској кући, да видимо чиме располажемо. Тачно знам који су проблеми у комуналној области, безбедности... колико нам још треба дечјих игралишта и спортски терена и хала, колико обданишта... Брига за социјално угрожене биће нам приоритет. Нажалост, средства која су досад постојала за социјалне и производне програме најсиромашнијих у буџетима града, покрајине и државе одлазила су на друге стране. Егзит треба да постоји, али не треба да се финансира од градских пара.

Како се припремте за покрајинске изборе?

- У овом тренутку имамо 33 огранка широм Српског војводства и спремни смо дочекали расписивање покрајински избора. Пуним капацитетом радићемо на скупљању потписа за изборну листу Народног покрета Динара-Дрина-Дунав. Неопходно је шест хиљада, а ми ћемо предати преко десет хиљада и то мимо Новог Сада, јер смо овде већ скупљали потписе за градске изборе и не желимо да замарамо људе. Али не само то. Желимо да проверимо наше огранке у Кикинди, Зрењанину, Панчеву, Суботици, Сомобору, Бачкој Паланци, Шиду, Сремској Митровици, Руми... У бази података имамо сигурних 40.000 гласача које смо организовали кроз наше месне одборе и огранке.

Како ће се одвијати ваша изборна кампања?

- Најважније ће бити трибине, по градовима и селима. Већ их је заказана 21. На свакој очекујемо између 300 и 500 грађана, централна ће бити 21. априла у Новом Саду, највероватније на платоу испред Спенса. Само из нашег града на тај скуп доћи ће преко 10.000 наших чланова и гласача, неће бити циркуса са аутобусима који довозе грађане из других места. Биће то заједнички глас за васкрс Војводства српског, да наша српска Војводина процвета на Цвети 24. априла.

Народни покред Динара Дрина Дунав подржавају многе јавне личности?

- Да, са нама су културни радници, уметници, привредници, спортисти... Чувени кошаркаш Милета Лисица је један од њих, био је и на оснивачкој скупштини Покрета. Нажалост, притисак водећих политичких снага је толики да се људи на неки начин плаше да јавно искажу своје симпатије и ставове. Плаше се за радна места. А ми смо ту да ослободимо народ страха и медијског мрака, да осете да не постоји само једна политичка визија. Уз нас су породични људи, традиционалисти који знају да чувају вредности које су нас одржале.

Са којим слоганом ћете пред гласаче?

- Добро дошао домаћине - то је наш мото. Наша политика је крајње домаћинска, као што се добро води породица тако треба бринути о јавним пословима. После 5. октобра наметнута нам је свест бахатости и она гуши нашу привреду и цело друштво. И данас се многи баве политиком као бизнисом, без морала. То морамо променити из корена стварањем српског државнотворног система који ће бити светиња за све нас који живимо у отаџбини. Данас је у народу убијена нада, нестало је производње у граду који је био понос индустријализације.

Како се снаћи у данашњим глобалним односима?

- Није тајна да наша свакоднвица зависи од односа са ММФ-ом, Светском банком, а ту је и   НАТО. Сетимо се да смо вековима живели под окупацијом отоманске и хабсбуршке империје. Ни данас нам суседне земље нису ни мало наклоњене, једина светла тачка су Репулика Српска и Румунија, мада је Букурешт 1999. године дао логистику приликом агресије на нашу земљу. Зато морамо имати државнички ауторитет, а њега гајимо у нашем Покрету, затим големо политичко искуство и дипломатску мудрост. Ово је прилика да се захвалим Израелцима који су нам помогли да не прође резолуција у УН о геноциду.

Народног покрета Динара-Дрина-Дунав је и даље регионална странка?

- На овај начин лакше можемо да изаберемо водеће људе и кадрове све до месне заједнице. Ми разумемо душу нашег човека. Не само Нови Сад, него сва насељена места у Српском војводству прокрстарио сам уздуж и попреко. Круг двојке је велик проблем за народ српски, политичари тешко из њега излазе и не знају шта се дешава ван њега.

Шта можемо да очекујемо ако НПДДД уђе у покрајински парламент?

- Тим наш Покрет постаје озбиљан политички фактор у отаџбини. Као такви, водићемо интензивну регионалну сарадњу са нашим народом у Републици Српској, Федерацији БиХ, Хрватској, Мађарској, Румунији, Македонији, Црној Гори... Косово и Метохија су српски Јерусалим, ако треба чекаћемо две хиљаде година на васкрснуће нашег човека у јужној покрајини. При томе се морамо уклапати у међународни правни поредак и светске интересе.

Какав је ваш економски програм?

- Желео бих да Србија буде као Словачка. Тамо људи раде домаћински, зауставили су криминал и корупцију. Угледајмо се и на Израел, развили су одличан економски модел. Код нас још увек више од 2.000 економских убица није одговарало пред законом. Још је Михаило Обреновић поставио три државна темеља - владавина закона, према знању - звање и наши политички противници нису наши непријатељи. Морамо јачати породице, оне су основ еконоске стабилноти. Мајка са троје деце мора да добије доживотна средства. Градимо центре родољубља, да деце науче шта су праве вредности.


Reporter Intervju