Вест

article image

Стоп батинашима у Новом Саду !


ДОСТАВЉЕНО:

1) МЕДИЈИМА

2) ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

3) ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

4) МИНИСТРУ ПОЛИЦИЈЕ

5) НАЧЕЛНИКУ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ У НОВОМ САДУ

6) МИСИЈИ ЗА ПОСМАТРАЊЕ ИЗБОРА OSCE/ODIHR

7) ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИЧКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ

ХИТНО ЗАУСТАВИТИ БАТИНАШЕ У НОВОМ САДУ

Поштовани,

желимо да обавестимо јавност и да апелујемо на надлежне државне органе да се што пре обустави грубо кршење изборних радњи и сејање атмосфере страха коју у Новом Саду спроводи група батинаша представљајући се, по њиховим речима, као „нако ко је ангажован од стране Српске напредне странке“.

Њихов основни циљ јесте да заплаше све оне који имају своју вољу и свој избор те да уведу атмосферу страха и панике, као и политичко једноумље које је недопустиво у вишепартијском систему.

Посебно желимо да обавестимо јавност о догађају који се десио јуче, у оквиру Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“ из Новог Сада, у току редовног радног времена, а за који сматрамо да је изузетно алармантан. Наиме, 20 до 30 НН лица, која нису запослени поменутог предузећа, џиповима и путничким возилима потпуно слободно је ушло у круг Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“ где их је дочекао један од руководилаца наведеног предузећа који је потом инсистирао да запослени, члан и кандидат за одборника „Народног покрета Динара-Дрина-Дунав“ одмах дође и да разговара са наведеним НН лицима. Једно од тих НН лица, са видљивим тетоважама на рукама, тражило је од нашег члана да пређе у другу странку наводећи, цитирам: „Ако пређеш у нашу странку можемо ти гарантовати будућност на послу, а ако не пређеш не можемо ти гарантовати. Шта би ти хтео да ти дамо да пређеш код нас?“ јасно и недвосмислено истичући да, цитирам: „Бокана неће бити после ових избора, после 24.-ог“.

Овај немио догађај је пријављен надлежним органима и о истом је сачињена службена белешка у Полицијској управи Нови Сад.

Оно што је алармантно јесте да се овде ради о само једној у низу претњи и притиска на наше чланове који се заплашују и малтретирају, а неоспорно им се ускраћује право на безбедност и изборно право по сопственој вољи, што представља фрапантно кршење Устава и бројних закона Републике Србије.

Посебно узнемирава чињеница да се из контекста разговора неоспорно може указати да постоји основана и очигледна претња лишавањем живота председника „Народног покрета Динара-Дрина-Дунав“ Томислава Бокана.

Стога апелујемо на надлежне органе да што хитније утврде околности и открију починиоце ових нечасних дела усмерених против безбедности, живота, изборних права те да заштите све нас, без обзира на верску, расну и политичку припадност, који живимо у овом Граду од хорди батинаша, криминалаца, као и политичких наручилаца истог.

Ми сматрамо да избори треба да протекну у фер и коректној атмосфери те да победи онај коме ће грађани указати поверење на основу политичког програма који нуди, а не под притисцима, уценама и у атмосфери ширења страха и панике.

Подсећамо јавност да је председник „Народног покрета Динара-Дрина-Дунав“ Томислав Бокан који се  залаже за јединство српског народа, очување националног идентитета, неговање завичајне традиције, културне баштине и културног наслеђа српског народа, уз уважавање свих осталих националних заједница чији припадници живе на територији АП Војводине, већ више пута због тога био предмет озбиљних претњи као и  напада на имовину и њега лично.

Подсећамо:

а) У току ноћи између 17. и 18. јуна 2013. на згради у којој су смештене просторије Народног покрета Динара-Дрина-Дунав исписане су претеће поруке: "СМРТ ДОЂОШИМА" и "ДОЂОШИ МАРШ ИЗ НОВОГ САДА И ВОЈВОДИНЕ". О овоме су обавештени предеседник Владе Републике Србије, министар унутрашњих послова, директор полиције и начелник Полицијске управе Нови Сад, нажалост без епилога.

б) Испод  службеног аутомобила Томислава Бокана експлодирала је експлозивна направа 27. јуна 2013, којом приликом је повређено двоје случајних пролазника о чему су обавештени председник Владе Републике Србије, министар унутрашњих послова, директор полиције и начелник Полицијске управе Нови Сад, нажалост без епилога.

в) Док је Томислав Бокан обављао свој посао и прегледао документацију за изборе 2012. године, нападнут је од два непозната лица 3. маја 2012. тако што је ударен више пута, највероватније пиштољем по глави, о чему као доказ постоји хируршки извештај Клиничког центра Војводина од 3. маја 2012. и службена белешка о обавештењу примљеном од грађана од 5. маја 2012. године, нажалост без епилога.

Стога, још једном, апелујемо на све државне органе, да се у оквиру законских овлашћења приведу починиоце кривичних дела правди и омогуће несметан ток изборних радњи, у противном, сваки даљи ток догађаја довешће до катастрофалних последица, укључујући и питање регуларности самих избора.


Нови Сад, 14.04.2016. године

Број: 2016-1404/1

Председник Политичког савета

Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

проф. др Никола Ћировић