Вест

article image

ОЛУЈА - 21. ГОДИШЊИЦА ПРОГОНА И СТРАДАЊА СРБА

На данашњи дан, навршава се двадесет и прва годишњица сећања на невино страдале српcке жртве прогона из Републике Српске Крајине и дела Босне и Херцеговине.

Хиљаде и хиљаде старих и младих, жена и деце у бесконачној колони на путу у неизвесност....

Многи од нас се и данас са болом сећамо наших билжњих, који никада нису стигли на место на коме ће створити нови дом.

Често се питамо шта је довело до једног тако стравичног егзодуса, рушења националних и верских обележја на земљи где су Срби вековима живели?

Данас је свима ваљда јасно да је то накарадна антисрпска политика југословенства, комунизма, титоизма, деобе и растакања српског народа. Управо то нас је прескупо коштало у 20-том веку. Изгубили смо невине животе, огњишта, идентитет......

Кажњени смо јер нисмо знали да ценимо оно што је вековима било наше и што никада нисмо јасно неговали искрену тежњу да сви Срби живе у једној држави. За разлику од нас, наши непријатељи и противници су ти који су тачно знали шта желе и шта хоће.

Ми сада са сетом можемо само изнети констатацију да је погубна политика са почетка деведесетих година прошлог века, политика на чијем је челу био Сободан Милошевић, злоупотребила и искористила национално буђење народа српског и довела до големог прогона са подручја Републике Српске Крајине, доброг дела Босне и Херцеговине и Косова и Метохије. Као једина светла тачка тога времена остало нам је стварање Републике Српске чији опстанак данас, више него икад, може бити угрожен уколико не будемо имали храбру, мудру и паметну српску националну политику.

Помолимо се зато за све наше прогнанике и страдалнике, за њихов вечни мир и за оне који су преживели све недаће са вером у праведнију будућност.

Томислав Бокан,

Председник НПДДД