Вест

article image

Конференција за новинаре 21.05.2019. г., преносимо у целости: Излазак на косовске изборе је тихо признавање Косова

Председник Нове Србије Велимир Илић оценио је да је излазак на изборе на Косову по законима косовског парламента заправо признавање Косова.

„Ово нема нигде на свету. Председници општина поднесу оставку, а онда исти изађу на изборе и победе са убедљивом већином. А изађу на изборе које је расписао парламент непостојеће државе Косово по шиптарским законима на наговор председника Србије Александра Вучића. Па шта је Вучић тиме друго урадио него признао Косово“, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је Вучић заказао појављивање пред српским парламентом, „пошто му је пропао излет у СПЦ“.

„ Он ће да изађе пред парламент и направи циркус како иначе прави циркус од државе. Подржаће га његови посланици који ће му постављати питања која је наручио и ту се неће отворити никаква расправа . Они ће њега да хвале, а он води политику признавања Косова“, рекао је Илић.

Он је навео да Нова Србија подржава „Тијанин закон“ , али је критиковао део који се односи на то да се , како је рекао, политички противници кажњавају зато што не мисле исто као власт и додао да те одредбе немају никакве везе са борбом против педофилије што предвиђа „Тијанин закон“.

Илић је критиковао власт због изградње путева и казао да је невероватно да се Грделичка клисура гради пуних шест година , као и да су најаве да ће се градити силни аутопутеви спорне, јер за све мора да постоји студија изводљивости , тендери и студија оправданости, што актуелна влада нема.

„Немам ништа против изградње аутопутева, али мора да се види колико је то све исплативо и колико држава губи или добија тиме. Мора да се види да ли се Коридор 10 прави за два месеца летње сезоне када се иде у Грчку на море и шта је са остатком године. Потребно је најмање 8000 возила дневно да прође аутопутем да би он био исплатив за државу која га прави“, истакао је председник Нове Србије и бивши министар грађевине.

Он је нагласио да већ неко време опозиција тражи укидање акциза на нафту за пољопривреду и додао да је невероватно да се доводе сумњиви страни инвеститори којима се дају субвенције , а да се домаћи привредници гасе , јер немају никакву помоћ државе.

Илић је најавио да ће Нова Србија почети изборну кампању крајем маја и позвао све грађане да не верују Вучићевим шареним лажама и да се уједине у победи режима. Он је казао да је у Новој Србији дошло до кадровских промена, да је за председника Извршног одбора постављен Мирко Јовић, за генералног секретара адвокат Пеђа Милосављевић из Београда,а за политичког саветника Владимир Пухача.

Томислав Бокан испред покрета „Динара – Дрина – Дунав“ који је у коалицији са Новом Србијом, казао је да је основни проблем Србије корупција која се среће на сваком кораку. Он је навео да на један динар за радове долазе два за корупцију и да Србијом влада 2000 породица које су профитери на рачун грађана. Бокан је истакао да главни циљ мора да буде сузбијање такве корупције у друштву.