Вест

article image

ИНТЕРВЈУ - ТОМИСЛАВ БОКАН - ЛИСТ "АФЕРА"

Да ли је Томо Бокан данас највећа препрека сепаратистима? Како гледаш на формирање Војвођанског блока и да ли сматраш да су реакције власти на ту опасност превише млаке?

- Чињеница је да идеју сепаратизма у Војводини покушава наметнути шачица одрођених Срба којима је лични интерес испред сваке идеологије. Таквим људима је реч родољубље страна. То су, углавном, одрођени Срби који се стиде свог порекла, вере и нације. Народни покрет Динара-Дрина-Дунав се од свог постанка, залагао за јединство српског народа. Увек смо указивали или указујемо на покушај да се српском човеку наметне једна велика превара, а то је већ деценијска идеја коју су кроз комунизам, а касније и демократију, пласирали појединци зарад свог личног интереса, појединци који желе да праве нови, вештачки, народ - такозване „Војвођане” и то од већинског српског народа. Подсетићу вас, Мађар ће увек бити Мађар, Словак ће увек бити Словак, Хрват-Хрват, што се може са сигурношћу рећи и за припаднике свих других националних заједница, ма где били широм наше планете. Наш покрет, и ја лично, сматрамо да је било какво растакање и деоба српског народа неприхватљиво. У центру наше идеје је добар, дуговечан домаћин, који је уважен и уважава своје комшије без обзира на верску, расну и националну припадност, који ради и живи од свог рада. То је наша идеја водиља, била, јесте и биће.

Многе је зачудила одлука да Томо Бокан подржи Вучића, зли језици тврде да су посрдели или уценама или куповинама...

- Kao што сте сви већ обавештени, Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је са Српском напредном странком предвођеном Александром Вучићем постигао политички споразум и одговор о политичкој сарадњи на предстојећим изборима . Нема ту места за било какве теорије завере. Ову одлуку смо донели потпуно свесни садашњег тренутка и времена, а у циљу развоја и стварања квалитетнијих услова за живот свих људи нашег града, српског Војводства и државе Србије.

Неко ће рећи, до јуче сте били политички противници, а сада савезници и саборци у изградњи јаког државног покрета?

- Јединство и заштита националних и државних интереса је у овом важном тренутку изнад свега! Сматрам да је ова наша одлука визионарска и на добро свих. Нисмо најбољи, али бољих нема!!!

Ретко ко је доживео издају најближих сарадника и великог дела структуре странке као ти. Како данас гледаш на то?

- То само показује колико су људи у данашње време понесени личним интересом и колико су спремни на сваки облик издаје и преваре зарад личног ћара. Али, није то случај само у нашој Странци „Прелетачи” су општеприсутни у политичком животу Србије и то је свима познато. Што се тиче Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, ми смо таквим људима захвални јер више нису са нама. Странка се очистила и прочистила своје редове и то је добро. Идеја Покрета је поред свега преживела и ми идемо напред!

Хоће ли ДДД после избора бити део власти и за шта ће се посебно залагати?

- Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је донео мудру политичку одлуку о сарадњи са Српском напредном странком на челу са Александром Вучићем. У наредном периоду планирамо заједничко залагање за слободу, социјалну правду на првом месту. Људи треба да раде, граде и живе од свога рада и имају зараду за пристојан живот. Желимо да се вреднује знање, да људи од речи, знања и дела воде главне државне послове и да владавина правде и закона буде једнака за све. Без деце нема срба нити Србије, односно без зачећа, крштења и рођења нема васкрса отаџбине Србије.

Често истичеш да се твој покрет угледа на Израел. Какву паралелу у тој политици видиш са Косовом и Метохијом?

- Врло просто, Космет је вековна српска земља, колевка наше духовности, српског националног идентитета. Данашње стање посматрамо као привремено стање окупације, поређења ради, и Израиљци су били протерани са својих вековних огњишта хиљадама година, али су мудром, паметном и одговорном политичком борбом успели да се врате на своја вековна огњишта и то након две хиљаде година проганства. Сведоци смо да је борба за опстанак Израелске државе и нације присутна и дан данас. Значи, угледајмо се на државу Израел. Ми никада не смемо одустати и дозволити да заборавимо шта је Космет за Србе и српску нацију. Председник Александар Вучић у овом тренутку води велику политичку и дипломатску борбу за Космет. Борбу која није ни мало лака. Држава Србија јасно стоји у заштити српских националних интереса на Космету, на што је председник Вучић указао у својој државној и дипломатској посети Сједињеним Америчким Државама. Велика дипломатска борба је пред нама. За Србе и Србију Космет је светинња и тако ће увек бити.

Један си од ретких патриота који није русофил. Зашто?

- Нисам Русофил, ја сам само један обичан српски човек који интересе своје нације и државе поставља на прво место. Апсолутно сам за сарадњу и са истоком и са западом, у складу са модерним и реалним захтевима времена у ком живимо.