Вест

article image

У нареднa 72 сата очекује се повећање броја заражених коронавирусом

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се у наредна 72 сата очекује повећање броја заражених коронавирусом, нагласивши да су се по броју новооболелих у последњих неколико дана издвојили Београд, Ћуприја, Чачак и Ваљево.

Вучић је, на конференцији за новинаре у Палати Србија после заједничке седнице Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду, рекао да се, нажалост, може очекивати и више смртних случајева.

Ово није предвиђање, ово је нешто што је логично очекивати, имајући у виду број људи који се налази на респираторима, а њих је у овом моменту 81, рекао је Вучић, додавши да су остали оболели добро.

Приметили смо као правилност у претходна три дана, од када имамо повећано тестирање, да је већи проценат позитивних, јер се углавном јављају људи са симптомима из четири средине - Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева, рекао је председник.

Он је додао да се чини да је Ниш, после много тешких случајева, и посебно после целе приче о Лугану, успео да се стабилизује, иако се не искључује могућност додатне заразе.

Вучић је рекао да су у Ћуприју и Ваљево послати лекари и опрема, а да се настоји да се додатно помогне и Чачку.

Он је пренео да је донета одлука да се од вечерас забрани окупљање више од две особе, а од суботе у 13 сати уводи се забрана кретања до понедељка у 5 часова ујутру.

Председник Србије је објаснио да су викенди увек правили највеће проблеме, због чега је донета ова мера, указавши на то да се оставља довољно времена грађанима да купе све што им треба за викенд, а да онда седе у кућама.

То једино, како је напоменуо, неће важити за пензионере, који ће и даље имати могућност да недељом од 4 до 7 часова ујутро обављају куповину.

То време не померамо јер желимо да их дестимулишемо да излазе, поручио је Вучић и истакао да би волео да их види у мањем броју него прошле недеље у продавницама, јер је за њих ризик највећи.

Он је нагласио да трећа мера није рестриктивна, односно да је омогућено власницима да у распону од 200 метара од свог места становања прошетају кућне љубимце од 23 часа до један час после поноћи, при чему ће то важити од суботе увече.

Разумемо потребе и кућних љубимаца и оних који воде о њима рачуна, али желимо и да избегнемо ширење заразе, подвукао је Вучић.

Истовремено, он је пренео да је данас формиран Имплементациони тим за економске мере, као и да су исправљене и одређене неправде према епидемиолозима, напоменувши да они више трећину своје плате неће тражити на тржишту, већ ће им држава то исплаћивати.

Председник је рекао да је данас после подне разговарао са председником Руске Федерације Владимиром Путином, и најавио да ће из те земље сутра у Београд стићи први авион „Иљушин“ са опремом, респираторима, медикаментима и другим средствима, са осам лекара и са другим особљем, људима који дезинфикују објекте.

Вучић је истакао да је имао одличан разговор и са француским председником Емануелом Макроном, који је искрени пријатељ Србије, а који ће, на његову молбу, затражити од једне фармацеутске компаније да достави 50 килограма сировине, како би се у нашој земљи, у „Галеници“, правио хлорокин.

У наредних 48 часова, он ће одговорити, рекао је Вучић и додао да је уверен у то да ће Макрон на сваки начин помоћи Србији.

Према његовим речима, Макрон је поручио да српски народ има подршку Француске, не само када је реч о европском путу него и у овој кризи.

Председник Републике је напоменуо и да Србија има више стотина респиратора у Кини, који ће бити допремљени чим кинеске власти припреме дозволе за слетање и узлетање наших авиона.

Он је навео да тренутно имамо довољно респиратора и да ћемо их имати све више, као и да сада долазе дневно по 10 и 15, а да ће долазити по 30 респиратора више, а све како бисмо избегли ситуацију из Италије и Шпаније где више особа чека на један респиратор.

Вучић је најавио и да ће Србија 8. или 9. априла имати пуну производњу хируршких маски за своје потребе, напоменувши да стижу машине из Кине, од којих неке добијамо, а неке плаћамо.

Председник Републике је нагласио и да су наше болнице заиста добро опремљене, при чему је изразио захвалност Војсци Србије и полицији на ангажману и огромном труду.

Истовремено, он је навео податак да је, на основу тестова утврђено да је у земљу, када је из иностранства ушао велики број наших грађана, дошло између 24.000 и 32.000 заражених.

Урадили смо тестове на 1.000 људи и у просеку је било између седам и осам одсто инфицираних, објаснио је Вучић и упозорио на то да је наша земља била близу катастрофе, при чему је у неким градовима тешко заустављено ширење вируса.

Према његовим речима, само је доласком једне особе из Милана у Кикинди било пет смртних случајева, у Ћуприји и Ваљеву исто толико, а у Нишу четири.

Од сутра ће поново бити снабдевеније и апотеке, најавио је он и нагласио да немамо проблема ни са намирницама, почевши од квасца, који се сада и извози у Републику Српску.

Вучић је, говорећи о здравственим радницима, рекао да је урађена анализа и да је у „Батуту“ од 41 тестиране особе, нула позитивно, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ од 40 - седам је позитивно и они су на лечењу, у Земунској болници од 14 - пет је позитивно, а на ВМА нема заражених.

У Ваљеву је од пет тестираних један позитиван, док у КБЦ „Бежанијска коса“, Ургентном центру и у Градском заводу за јавно здравље нема позитивних на коронавирус, навео је председник Републике, истакавши да је највећи проблем ГАК „Народни фронт“ где је од 23 тестираних, позитивно 12 особа.

Такође, он је објаснио да држава разматра како да врати још српских држављана из света, наводећи да их из САД има 700 пријављених, а из Немачке чак 2.000, додавши да су тренутно наши авиони заузети довожењем хуманитарне помоћи.

Председник Републике је упозорио на то да најтежи удар следи у наредних 15 дана, који ће, вероватно, бити и врх кризе и проблема, и нагласио да је управо зато важно да се сви сада чувају.

Вучић је указао на то да ће бити и више заражених, као и смртних случајева, и додао да су капацитети за тестирање повећани, као и да ће бити изграђена и додатна лабораторија.

Он је изразио захвалност грађанима који су, како је истакао, одговорни и дисциплиновани, јер и поред пет до 10 одсто неодговорних, 90 одсто људи зна да се надлежни боре за људске животе.

Вучић је посебну захвалност упутио лекарима и свима који су у различитим областима преузели одговорност на себе у овој тешкој ситуацији, уз напомену да је много лекара примљено од почетка кризе, са чим ће се наставити, јер су они ударна песница и најхрабрији део нашег друштва.