Вест

article image

25 година од хрватске акције "Олуја" - дан сећања на страдање и прогон српског човека са вековних огњишта

Хрватска војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације, односно на подручју некадашње Републике Српске Крајине.

За само два дана, са вековних српских огњишта протерано је око 250 000 становника, убијено преко 2 000 људи и то цивила у већини. Причињена је огромна материјална штета.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово напуштен Книн, претходно жестоко гранатиран, истакавши хрватску заставу, док су колоне избеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

И после 25 година остала је
туга, бол и жаљење због страдања.

Народ се раселио свуда по свету. Неки су се вратили, углавно старачка домаћинства. Многи су започели нови живот у матици Србији где су нашли нови дом и постали одговорни, озбиљни и успешни људи, али бол и суза за својим каменом остала је заувек!

И после свега, на нама је да не заборавимо дане туге и страдања.

У знак сећања на своје најмилије који су страдали и на све невине жртве из колоне данас палимо свеће и молимо се за њихове невине душе.

Вечна памјат!

Томислав Бокан,
Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав