Вест

article image

5. Октобар: Двадесет година од пада Милошевића

Данас се навршава 20 година од великих демонстрација у Београду, када је 5. октобра 2000. окончана владавина Слободана Милошевића.

Демонстрације су избиле пошто је Милошевић одбио да призна резултате избора за председника Савезне Републике Југославије. Наиме, на изборима 24. септембра 2000. године Милошевић је изгубио од кандидата ДОС-а и лидера Демократске странке Србије Војислава Коштунице.

Демонстранти су 5. октобра на платоу испред тадашње Савезне скупштине, а данас Дома Народне скупштине, стигли из читаве Србије у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетинама километара, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима.

Већ у преподневним сатима је полиција користила сузавац како би спречила демонстранте да уђу у Скупштину, али безуспешно. Зграда Савезне скупштине је демолирана и запаљена, као и зграда РТС-а у Таковској улици.

У вечерњим сатима 5. октобра 2000. народу се са терасе Скупштине Београда обратио нови председник СРЈ Војислав Коштуница, наредног дана, 6. октобра, Милошевић је признао изборни пораз и честитао Коштуници.

У демонстрацијама су погинуле две особе, Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је пала под точкове камиона и Момчило Стакић из Крупња који је преминуо од последица срчаног удара. Повређено је 65 људи.