Вест

article image

Годишњица Петог октобра

На данашњи дан пре 21 годину, великим демонстрацијама у Београду 5. октобра је окончана владавина Слободана Милошевића.

Више стотина хиљада људи из целе Србије протестовало је због непризнавања резултата председничких избора од стране тадашњег режима.

Петооктобарски протест у центру Београда је организован пошто је Изборна комисија оспорила победу кандидата Демократске опозиције Србије Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ одржаним 24. септембра 2000. године. ДОС је позвао грађане да се 5. октобра 2000. окупе испред Савезне скупштине и супротставе изборној крађи коју је Савезна изборна комисија спровела по налогу Милошевићевог режима.

Присталице ДОС-а су од раног јутра пристизале у Београд из целе Србије, предвођене опозиционим лидерима, а полиција је безуспешно покушавала да заустави колоне демонстраната на локалним и регионалним путевима.

Демонстрирао је велики број грађана, а група људи је, око 15.35, кроз прозор ушла у зграду парламента. Током сукоба полиције и демонстраната чула се и пуцњава из ватреног оружја, а полиција је бацила сузавац у близини зграде Радио-телевизије Србије, док је багер кренуо да се пробије до улаза. Зграда РТС-а у Таковској улици је потом запаљена, а редовни програм РТС-а је престао да се емитује после 17 часова. Полицајци из станице у Улици Мајке Јевросиме положили су оружје и прикључили се демонстрантима.

Војислав Коштуница обратио се предвече грађанима са терасе Скупштине града Београда, а потом и преко РТС-а.

Тиме је означен пад Милошевићеве владавине.