Вест

article image

Дан сећања на страдање Срба у злочиначкој акцији „Олуја“

Хрватска злочиначка акција “Олуја” која је довела до егзодуса више од 250.000 Срба из Хрватске, тадашње Републике Српске Крајине, почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске, полиције и Хрватског вијећа одбране (војска босанских Хрвата) на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Подручје захваћено хрватском офанзивом напустило је готово целокупно српско становништво. Колоне избеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима су преко подручја под контролом босанских Срба у западној и северној Босни кренуле пут према Србији. На том путу голоруки старци, жене и деца били су бесомучно гранатирани од стране хрватске ратне авијације.

Злочиначка операција је званично трајала четири дана и завршила се падом Републике Српске Крајине.

Убијено је или нестало око 2.000, а протерано више од 250.000 људи, жена, деце, нејачи.

5. августа, хрватска војска је ушла у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн. Да подсетимо, у Книну је пре "Олује" живело више од 90 одсто Срба.

На данашњи дан лета Господњег те 1995. године десио се страшан злочин над српским народом, злочин са свим елементима геноцида, злочин без казне, злочин без преседана, на жалост свих нас и свих људи добре воље, а на срамоту целе европске и целе светске јавности!

Бол у срцима преживелих је огромна, несагледива, ране незарасле….

И зато сваке године на данашњи дан, негујући културу сећања, ради предака, а због потомака, помолимо се Господу за вечни мир и спасење српских душа, знаних и незнаних, страдалника ”Олује”, али свих Срба пострадалих кроз векове!

Са тугом и болом данас ћемо се окупити у Новом Саду и заједно сетити лета 04.08.1995. године, дана када су Срби протерани силом и оружјем са својих вечних огњишта са подручја Српске Крајине, Далмације, Лике, Кордуна и Баније…

Тај дан српски човек не сме никада заборавити!

Дуго година је Србија водила погрешну политику заборава и додворавања другим заборављајући своје страдалнике, али данашња Србија на челу са председником Александром Вучићем не заборавља!

Србија јесте и биће фактор мира, стабилности и безбедности у региону и то за све људе без обзира на верску и националну припадност, али и место неговања културе сећања на све пострадале Србе кроз веке векова!

Вечна памјат за све српске страдалнике!

Томислав Бокан, председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав