Вест

article image

Пети октобар, 22. године од демонстрација и одласка Слободана Милошевића са власти

Јуче се навршило тачно 22. године од масовних демонстрација у Београду, након којих је тадашњи председник Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића отишао са власти.

У протесту је учествовало више стотина хиљада људи из целе Србије, а протестовало се због непризнавања резултата председничких избора, пошто је Изборна комисија оспорила победу кандидата Демократске опозиције Србије Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ одржаним 24. септембра 2000. године.

ДОС је позвао грађане да се 5. октобра 2000. окупе испред Савезне скупштине са захтевима да се супротставе изборној крађи те да генерални директор, главни уредник и уређивачки колегијум Радио-телевизије Србије поднесу оставке.

Присталице ДОС-а си пристизале у Београд из целе Србије. Током сукоба полиције и демонстраната чула се и пуцњава из ватреног оружја, полиција је бацила сузавац, а демонстранти су багеом кренули у пробој.

Зграда РТС-а у Таковској улици је потом запаљена.

Демонстранти су упали у зграду Савезне скупштине у покушају пљачке и паљења објекта.

Опозициони кандидат Војислав Коштуница се предвече обратио грађанима са терасе Скупштине Града Београда, а потом и преко РТС-а.

Слободан Милошевић је 6. октобра признао изборни пораз, а Војислав Коштуница је 7. октобра положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине и постао председник СРЈ.

Током протест погинула је активисткиња ДСС-а Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је несрећним случајем пала под точкове камиона, док је Момчило Стакић из Крупња преминуо је од последица срчаног удара. Повређено је 65 људи.