Вест

article image

ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ СРБА У ЗЛОЧИНАЧКОЈ ОПЕРАЦИЈИ „ОЛУЈА“

На данашњи дан, 4. август 1995. године, у раним јутарњим часовима, отпочела је хрватска злочиначка операција “Олуја” у којој су хрватска војска, полиција и Хрватско вијеће одбране (војска босанских Хрвата) са подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације, тадашње Републике Српске Крајине, протерале скоро целокупно српско становништво. Више од 250.000 Срба из Хрватске је под претњом животу протерано са својих вековних огњишта. Убијено је или се још увек води као нестало око 2000 људи. Огроман број оних који нису желели да напусте своје домове зверски је убијен на кућним праговима.

Колоне голоруких стараца, жена и деце које су тражећи спас кренуле ка Србији на тракторима и другим другим пољопривредним возилима биле су бесомучно гранатиране од стране хрватске ратне авијације. И када је већ пао и Книн, на крају злочиначке акције, тог страшног 7.-ог августа хрватски ратни авиони су на Петровачкој цести зверски бомбардујући колону српских избеглица убили тринаест цивила, међу њима четворо деце и двадесетједногодишњу трудицу.

Злочиначка операција је званично трајала четири дана и завршила се падом Републике Српске Крајине.

Тог августа 1995. године десио се страшан злочин над српским народом, злочин који собом носи све елементе геноцида. На нашу велику жалост, злочин без казне!

Прошло је 28. година, а ране нису зарасле, нити ће икада зарасти. Али, на нама је да се на данашњи дан, негујући културу сећања, помолимо Господу за вечни мир и спасење српских душа, знаних и незнаних, страдалника ”Олује”, али и свих Срба пострадалих кроз векове!

Са тугом и болом данас ћемо се окупити у Републици Српској у Приједору, месту које је те страшне 1995. године прихватило прве избеглице које су протеране силом и оружјем са својих вечних огњишта са подручја Српске Крајине, Далмације, Лике, Кордуна и Баније.

На Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у Приједору, уз народ, једни уз друге, стајаће и председник Републике Србије Александар Вучић, његова Светлост Патријарх српски Порфирије и председник Републике Српске Милорад Додик.

Дуго година је Србија водила потпуно погрешну политику којом су се свесно заборављале и прећуткивале огромне српске жртве из ближе и даље прошлости желећи на тај начин да се додвори другима. То срамно време је на срећу иза нас. Српски народ на челу са председником Александром Вучићем не заборавља!

Србија данас јесте и биће фактор мира, стабилности и безбедности у региону и то за све људе без обзира на верску, расну и националну припадност, али Србија у исто то време негује и културу сећања на све пострадале Србе кроз век векова!

Сећајмо се и помолимо Господу да нам да снаге у данима огромне туге за српским страдалницима! Амин!

Томислав Бокан,председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав