Вест

article image

5. Октобар, 23 године касније

На данашњи дан, пре 23 године у Београду су одржане демонстрације на којима је срушен режим Слободана Милошевића.

До демонстрација је дошло након што је Милошевић одбио да призна резултате избора за председника СР Југославије 24. септембра 2000. године.

Милошевић је на тим изборима изгубио од кандидата ДОС-а Војислава Коштунице.

Насиље на улицама Београда је било присутно током целог дана. Већ у преподневним часовима полиција је употребила сузавац како би спречила демонстранте да уђу у зграду Народне Скупштине (тада Савезне Скупштине). Акција полиције је била без успеха.

Демонстранти су упали у зграду Савезне Скупштине, коју су демолирали и запалили, а исто је било и са зградом Радио-телевизије Србије (РТС) у Таковској улици.

Разуларена маса је из Скупштине тада отуђила више десетина вредних уметнина.

У вечерњим часовима грађане је са терасе Скупштине Београда поздравио нови председник СРЈ Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра, Милошевић је признао изборни пораз и честитао Коштуници.

Данас, након 23 године, свима нама је више него јасно да је демократска промена прескупо коштала народ Србије.

И као што је и почело, разарањем Скупштине, тако су демократе и лажни борци за права и слободу годинама разарали Србију, спроводећи искључиво политику личног интереса. Србија је под вођством тих лажних душебрижника тонула све дубље у суноврат.

Ипак, народ је препознао да свака промена не мора бити нужно промена на боље. И тако освештан, народ је отерао са политичке свене већи број политичких актера тог времена.

Данашњи опозиционари и наследници тих лажних револуционара, а у стварности интересне марионете и страни плаћеници, својим чињењем показују да је у њиховој бити уистину рушилаштво и искључива брига за лични интерес.

Таквим народ Србије више никада неће дати поверење и прилику да земљу гурају у суноврат.

Србија је данас, за разлику од тог времена, на сигурном путу просперитета на коме чврсто корача напред, одбрамбено, економски и привредно јача.

Живела Србија!