Вест

article image

УМРО АКАДЕМИК ПРОФ. ДР СРБОЉУБ ЖИВАНОВИЋ

Академик проф. др Србољуб Живановић преминуо је јуче у Лондону после краће болести у 90. години.

Професор Живановић је био велики пријатељ и човек који је у организацији Народног покрета Динара-Дрина-Дунав више пута говорио о страдању и злочинима над српским човеком.

У српској јавности ће остати упамћен као члан форензичког тима који је 1964. године вршио ископавања масовних гробница у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора смрти.

Рођен је 1933. године у породици железничког чиновника у Сарајеву, дипломирао је на Медицинском факултету Београдског универзитета 1959. године као један од најбољих студената и 1964. године постао један од најмлађих доктора наука у бившој Југославији. Своју професионалну каријеру посветио је анатомији.

Био је члан многобројних међународних стручних удружења, као и члан Међународне Словенске Академије наука, културе, образовања и уметности, те Академије наука Републике Српске.

Највећи део свог радног века провео је као редовни професор на једном од најстаријих медицинских факултета на свету, Свети Бартоломеј на Универзитету у Лондону. Био је гостујући професор на више универзитета у свету, укључујући Универзитет у Оксфорду, као и универзитете у Србији, Босни и Херцеговини, Уганди, Зимбабвеу и Папуа Новој Гвинеји.

Аутор је преко 30 књига. Објавио је преко 150 научних радова у стручним и академским часописима.

Нека му је вечна слава и хвала.