Кампања

article image

Величанствено саборовање Народног покрета Динара-Дрина-Дунав са грађанима Бачке Паланке

На Митровдан, 8. новембра, Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је  у ресторану Нова Идила-Идила плус, који је овом приликом био мали да прими све заинтересоване грађане Бачке Паланке, организовао саборовање у духу традиције и неговања културне баштине српског народа представивши окупљенима идеје и циљеве за које се залаже.

Саборовање је отворила певачка група „Звуци са камена“ интонирањем химне „Боже правде“, а потом и тропара „Славите Господа“. Ова певачка група је за осам година свога постојања привукла пажњу јавности  наступима у земљи и иностранству, неговањем српске културне баштине и освајањем бројних признања. Добитници су прве награде на традиционалном фестивалу ''Златни опанак'' чак пет пута, где су освојили и чувено ''Мајсторско писмо'' као победници међу победницима.

Звуци са камена

Затим смо се, како традиција налаже, одржавши помен подсетили свих наших јунака из ближе и даље прошлости који су своје животе дали за крст часни и слободу златну, а након тога је и  благословен овај величанствени скуп.

Скуп су својим присуством увеличали и драмски уметници, господин Момир Брадић, чувени интерпретатор антологијских књижевних текстова и поезије на многим значајним фестивалима, културним и уметничким манифестацијама. Брадић је најрепрезентативнији пример српског глумца који је кроз наше историјске личности и догађаје  усавршавао начин говора старог уметничког текста и тако стварао услове за афирмацију српске вековне културе. Његове интерпретације памте се као незаборавне, а већ двадесет година овај легендарни глумац води театар ''Беседа''.  Овом приликом је говорио чувену беседу владике Николаја Велимировића ''Не кради државу''.  Потом се скупу обратила и слободна драмска уметмица Весна Павловић говорећи беседу владике Николаја Велимировића "Борба за веру". Ова истакнута уметница се у досадашњој каријери посебно истакла играјући Јелену Анжујску на Данима јоргована као и Царицу Милицу на бројним сценама широм земље и света.

Драмски уметници Весна Павловић и Момир Брадић

Како су гусле незаобилазни део српске културне баштине и одбрамбени културни штит који је оснаживао српски дух и вољу у борби за опстанак и слободу током векова, Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је за ову прилику грађанима Бачке Паланке представио једног ововременог настављача традиције, истакнутог гуслара Вида Змијањца, који је гуслајући пренео део прошлости и традиције на све присутне.


Народни гуслар Вид Змијањац

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав и лидер покрета Томислав Бокан, дубоко ценећи реч и дело Рудолфа Арчибалда Рајса, швајцарца који је у завет оставио да се његово срце сахрани на Кајмакчалану, је и на овом скупу подсетио присутне на ову људску величину, човека који је био истински јунак правде и истине и који се из срца и душе залагао за Србију. У част Рудолфа Арчибалда Рајса господин Лазар-Лазо Пајчин, текстописац и композитор народних и завичајних песама, доживотни амбасадор Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, је рецитоцао песму Војислава Илића (млађег) "Заветна жеља др Арчибалда Рајса". Ова песма је од стране аутора рецитована на сахрани др Арчибалда Рајса.

Текстописац родољубивих песама Лазар-Лазо Пајчин

Потом се, пропраћен аплаузима, пред више од 350 присутних скупу обратио лидер Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, Томислав Бокан. Он је у свом надахнутом излагању представио идеје и симболику Покрета истакавши да је Народни покрет Динара-Дрина-Дунав  млад и одважан покрет, покрет препорода српског народа, његовог историјског отрежњења и освешћења, високих идеала, јаких моралних начела и реалних визија. Он је позвао присутне да се врате традицији, духовним вредностима и породици као темељима за изградњу порушеног система вредности друштва те да следе Народни покрет Динара-Дрина-Дунав јер је то Покрет који има визију, снагу, енергију и вољу да поведе српски народ у будућност бољу. Речи лидера Томислава Бокана су наишле на јасно и гласно одобравање окупљених који су са крајњом пажњом и одобравањем пропратили његово излагање.

Лидер Народног покрета Динара-Дрина-Дунав - Томислав Бокан

У наставку вечери  окупљени су уживали уз музичко забавни програм  у извођењу изворне групе „Звуци са камена“, изворне група „Балкана“, Саве и Љубише, Влатке Карановић, Новице Текић и Баје Малог Книнџе.

Истакнути извођач и текстописац родољубивих песама - Баја Мали Книнџа

Част нам је и задовољство уколико смо кроз културни програм који је показао специфичну снагу српске   динарско-крајишке духовности и њену вољу и потребу да се природно загрли и угради у укупни корпус српске културне  баштине у Србији успели да поделимо сву топлину коју са собом носи неговање традиције, корена и културне баштине српског народа.

Шта рећи, осим поздрав свима до скорог виђења!