Догађај

article image

ИСПИСАНИ ГРАФИТИ МРЖЊЕ

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав најоштрије осуђује вандалски акт и говор мржње исказан у ноћи која је уследила дан након одржавања наше величанствене манифестације „Завичајни дан Лединци 2013.“, одржане 16. јуна 2013. године у Лединцима, на којој су присуствовале хиљаде људи из Новог Сада, наше Војводине, региона и дијаспоре.

У ноћи између 17. и 18. јуна, ове године, непознати вандали, задојени фашистичким идејама, од којих је наш народ небројано пута страдао, исписали су графите мржње испред канцеларија Народног покрета Динара-Дрина-Дунав у Радничкој 20, у Новом Саду, који гласе: „Смрт дођошима“ и „Дођоши, марш из Новог Сада и Војводине“.

Овим поводом, председник Народног покрета, Томислав Бокан је изјавио:

„Манифестација „Завичајни дан Лединци 2013.“ отворила је врата свим људима добре воље без обзира на верску, националну или било коју другу припадност. Успешно реализована, манифестација је превасходно имала за циљ неговање културних и духовних вредности, очување националног идентитета и специфичности Срба, који су дошли у нашу равницу, у Војводину, из свих крајева бивше нам државе СФРЈ, како у новије време кроз прогоне, избеглиштва и ратна страдања, тако и у прошлости, кроз двадесети век и дубље.

Свима нам је познато да су први Срби стигли на ова подручја пре више векова предвођени светим српским Патријархом Чарнојевићем. Они су се кроз тешка времена потрудили да за будућа поколења очувају своју веру, традицију и културу, и срећом у томе успели. Успели су као и наше комшије Мађари, Словаци, Русини, Румуни и други, да живе заједно, у суживоту са свима чинећи богатство нашег Града и наше Војводине.

Графит мржње

Ову манифестацију смо организовали срца отвореног за све људе добре воље са циљем да кроз културно наслеђе и баштину, витешко и народно надметање, предање с колена колено, кроз игру, песму и традицију покажемо раскошно богатство српског народа који је вековимо теран са свог огњишта, напокон, нашао свој мир и уточиште у мирној панонској равници у суживоту са својим комшијама свих вероисповести. И зато се питам зашто појединцима смета неговања културе, традиције и духовних вредности, јер управо човек који цени и поштује своју веру има отворено срце и душу целим бићем за поштовање различитости свих националних заједница које живе на нашим просторима у оквиру Републике Србије.

Не можемо да нађемо ни једно оправдање за појединце задојене мржњом и фашистичким идејама, који су својим вандалским чином позвали на линч свих оних који су другачији од њих по пореклу, култури, вери или нацији.

Захтевамо од надлежних органа да хитно пронађу починиоце овог недела и да их адекватно казне, како би наша држава јасно показала свима да не толерише позивање на насиље и поделу грађана по верској, националној, али и завичајној припадности, већ да су за њу сви једнаки, са истим правима и могућностима за живот и стварање.“

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав позива све Новосађане добре воље, који Нови Сад доживљавају као своју кућу где има места за све вере и нације, завичаје и порекла, да се заједно са нама окупе у среду, 19. јуна 2013.године, у 11 часова, испред наших просторија у Радничкој 20, да заједно прекречимо речи мржње и заједнички упутимо поруку да је Нови Сад град отвореног срца и љубави.


Председништво Народног покрета Динара-Дрина-Дунав

Канцеларија за контакте са чланством и јавношћу:

Нови Сад, Радничка 20.

Teлефон +381 (0) 21 472 0537