Догађај

article image

ПОКРЕТАЊЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА УВОЂЕЊЕ ЕСТЕТСКИХ СТАНДАРДА ПРИ УРЕЂЕЊУ ФАСАДА ЗГРАДА У ИЗГРАДЊИ У НОВОМ САДУ

Лидер Народног покрета Динара-Дрина-Дунав и директор ЈП „Урбанизам“ Нови Сад, Томислав Бокан, је на данашњој конференцији за новинаре обелоданио да је покренута иницијатива да Комисија за планове Скупштине Града Новог Сада добије ингеренције да уведе естетске стандарде за уређење фасада зграда у изградњи у Новом Саду. Евидентно је да је у претходне две деценије у граду  завладао урбанистички хаос и томе се мора стати на пут јер Нови Сад мора да врати стари сјај и изглед какав је имао некада.

„Нови Сад је пре сто година имао естетску комисију за уређење фасада уз напомену да је ова иницијатива само корак ка увођењу реда у овој области, на чему ћемо радити и у будућности. Тада нисте могли да изградите било коју грађевину која изгледа како је вама воља. Тако се данас и даље ради у великим европским градовима јер се осим техничких детаља зна да у одређеним деловима града постоје јасни критеријуми за изглед зграда. Нови Сад јесте протеклих деценија знатно изменио свој изглед, али без праве стратегије очувања архитектонског формата. Зато нам треба јасна стратегија којом би очували своју архитектонску аутентичност“, рекао је Бокан.

Предлогом је предвиђено да стандарде припреми радна група проверених стручњака, архитеката, дизајнера, ликовних уметника, естетичара, урбаниста који су се у свом раду доказали, а Друштво архитеката Новог Сада требало би да буде укључено у пројекат као партнерска организација док би стандарде усвајала Скупштина Града.

„Препоруке у погледу естетског изгледа фасаде односиле би се на боју фасаде, врсту материјала, обраду површина, квалитет и постојаност фасада, односе отворених и затворених површина на фасади, однос према ужем и ширем окружењу, уклопљеност у амбијент и са суседним објектима као и однос према заштићеним објектима,“  закључио је Бокан.


Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан

Канцеларија за контакте са чланством и јавношћу:

Нови Сад, Радничка 20.

Teлефон +381 (0) 21 472 0537