О покрету

article image

ЗАШТО НАШ ПОКРЕТ НОСИ ИМЕ
НАРОДНИ ПОКРЕТ ДИНАРА-ДРИНА-ДУНАВ

Динара-Дрина-Дунав

Динара је планина, један славни географски масив, али великог симбола и значаја, амблем који је одредио својим именом динарски тип човека на Балкану. Из тих крајева, наш човек је стизао деценијама и вековима у панонску низију, у равну Војводину наслоњену на Фрушку гору.

Дрина, пак, јесте река која по свему што се на њој столећима одигравало требало би неупитно да зближује браћу са обе стране, а не да дели и распарчава.

Дунав је као највећа европска улица, река која пролази кроз седам држава. Тај троструки спој је моћан и перспективан на овим нашим просторима у суживоту многих.


Амблем нашег Покрета, који је по ободу окружен гранчицама храста док у средишу садржи три прста, знак је Свете Тројице, указује на високу посвећеност духовним вредностима православља, као и нашу визију јединства и заједништва.


Круна Немањића указује на наше изузетно поштовање традиције српског народа и подсећње на славну прошлост без које нема оријентацие у садашњости и будућности.


Наш заштитни знак је, дакле, јединство и заједништво, превенствено српског народа, а што подразумева и достојанство и дисциплину и дипломатију, оно што нам је у овим тешким временима често недостајало, а животно нам је потребно данас више него икад.


Бити мудар као змија, а безален као голуб, стара је библијска истина коју је често понављао наш блаженопочивши патријарх Павле.


У срцу нашег Покрета су мир и стварање, здрав домаћин, добар и дуговчан. Наш амблем говори да морамо да се повежемо и заштитимо наше интересе, пре свега овде у српској Атини, а онда и у Војводини, уз све различитости националних заједница. У тешким тренуцима за Србију, када опет пролазимо својеврсну “алабанску голготу“ као и пре стотину година, данас када нам је поптребна врхунска дипломатија која одговорно, мудро и свеобухватно парира притиску светских моћника, наш Покрет је мотивисан да допринесе позитивној промени и победи.