О покрету

article image

ШТА ПРЕДСТАВЉА
НАРОДНИ ПОКРЕТ ДИНАРА-ДРИНА-ДУНАВ

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав представља покрет препорода српског народа, његово историјско отрежњење и освешћење, покрет високих идеала, јаких моралних начела и реалних визија. Управо на основу стеченог искуства кроз животна страдања последњих деценија и година, након грађанског рата, изгибије, прогонства и неправде, а дубоко кроз историјске токове и сеобе српског становништва, овај покрет представља свежу и препорођену снагу која је стала на своје ноге и жели да живи пуним плућима.


Овај покрет има реалну прилику да се успостави као мера нових односа на културној, друштвеној и политичкој сцени Кад нас неко пита да ли престављамо левицу, десницу или центар, ми одговарамо за нас да то не постоји. За нас постоји пре свега живи покрет српске традиције, вере и морала, који настоји и жели да окупи све оно што је добро, вредно и честито у нашем народу. Понајпре, ту су оригинално српско културно наслеђе и баштина, предáње и песма, језик и писмо, дух и вера. То је оно што морамо да чувамо и штитимо, негујемо и спасавамо, никада да заборавимо, и ни по коју цену, свесно или несвесно, да предамо другом, и тиме унизимо и поништимо.


Водићемо умерну и одмерену, крајње одговорну социјалну политику према српском човеку, као и према свим националним заједницама које живе у Новом Саду и нашој, српској Војводини. Протеклих година водила се интензивна политика да се од српског народног корпуса створи вештачка нација – тзв. Војвођани. То не смемо да дозволимо. Такви покушаји су увек стварали широке проблеме и дубоке турбуленције. Морамо бити свесни своје националне припадности уз поштовање других. Зна се да ће Мађар увек бити Мађар, Словак – Словак, Хрват – Хрват …


Зашто бисмо се ми растакали? Ценимо и уважавамо све националне мањине, њихову веру и традицију, очекујући и од других да нас уважавају истом мером као и ми њих, узајамно се помажући. То је реалност овог поднебља. Ми смо релативно мали народ, али највећи на балканском делу бивше Југославије.