Вест

article image

ГОДИШЊИЦА СМРТИ РУДОЛФА АРЧИБАЛДА РАЈСА, ЈЕДНОГ ОД ТРИ ВЕЛИКАНА НА ЧИЈИМ ДЕЛИМА СЕ ЗАСНИВА ПОЛИТИКА НАРОДНОГ ПОКРЕТА ДИНАРА-ДРИНА-ДУНАВ

Рудолф Арчибалд Рајс рођен је 1875. у немачкој покрајини Баден, а после основног и средњег образовања, одлази у Швајцарску, где стиче звање доктора хемије.

На позив српке владе долази у Србију у септембру 1914. године и почиње да спроводи до тада некоришћену методу анкете саслушања аустријских заробљеника, одлазећи на лице места и обављајући техничка испитивања.

Доктор Рајс провео је две године на Солунском фронту, а после његовог пробоја у свим местима кроз која је пролазио обављао је увиђаје о злоделима и тако омогућио да се сазна истина о аустроуграским злочинцима.

Због сукоба мишљења са тадашњом владом, а посебно са Николом Пашићем, доктор Рајс је одлучио да се повуче са јавне сцене, али никад није изгубио популарност у народу.

Арчибалд Рајс је 1928. године написао политички тестамент, апел "Чујте Срби", који је уједно и документ о времену од 1918. до 1928. године.

Овај велики човек није био Србин по рођењу, али по опредељењу сигурно јесте. Кроз своја дела сведочио је о огромним српским жртвама и злочинама над српским народом у Првом великом рату, али и о погрешној политици југословенства која је виђена од стране краља и тадашње власти и која нас и данас скупо кошта!

Умро је 8. августа 1929. године, а његово срце је, по тестаментарној жељи, похрањено у капели на Кајмакчалану у Македонији.

Вечни помен и хвала за све учињено за Србију!