Вест

article image

ПОНИШТЕНИ РЕЗУЛТАТИ РЕФЕРЕНДУМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

авни суд БИХ поништио је резултате референдума о Дану Републике Српске. Догађај просто очекиван и представља израз воље Бакира Изетбеговића која је само преточена у одлуку деловањем високих функционера Странке демократске акције који седе у овом Суду. Овакав акт, свакако без преседана, предствља снажан удар на демократски процес. Ово је одлука која говори о јасном и једностраном одлучивање на штету целог народа једног енититета, на штету мира и стабилности у БИХ, а тиме и региона у целости.

Оно што свакако треба да забрине све нас са ове стране Дрине јесте потпун изостанак реакције власти Србије на овакав ток дешавања у Републици Српској. Штура информација у вестима и то је све! Као кад спикер саопшти статистички податак о последњем пребројавању пингвина на северном полу. И то је то!

А уколико се само мало осврнемо око себе и погледамо процене стручњака за безбедност које су доступне јавности, однос заједничких институција и агенција на нивоу БИХ је такав да исте прикривају реалну и нарастајућу опасност од тероризма. Широм БИХ се подижу активни кампови у којима се обучавају џихадисти и из којих се борци шаљу на ратишта Сирије и бројних других држава. Екстремистички преступници се кажњавају баналним казнама, док се опасност од глобалног тероризма, нама испред носа, шири.

И да ли се неко у Србији уопше запита како треба да се понаша просечан Србин у Босни кад види све ово, а да је при томе апсолутно свестан да матица Србија не реагује, ако ничим, онда бар неком протестном нотом.

Да ли ће се свест српске политичке елите на власти пробудити, или ће се они и даље бавити само и искључиво личним интересима и спиновањима  у циљу грабежи за апсолутном влашћу док у БИХ Бакир Изетбеговић несметано наставља очев пројекат „Зелене трансферзале“ и укуда део по део права која Србима припадају по Дејтонском споразуму?