Вест

article image

КОЈИ ЈЕ СМИСАО ИЗБОРА, АКО ЈЕ ПОБЕДНИК УНАПРЕД ПОЗНАТ?

На прошлонедељним изборима одржаним у Лучанима владајућа Српска напредна странка прогласила велики успех, док је тај дан за припаднике опозиције представљао дан потпуног суноврата демократског процеса, дан кулиминације свих облика насиља, притисака, уцена, привођења и узурпације државних ресурса од стране владајуће странке.

Иако Народни покрет Динара-Дрина-Дунав није учествовао на изборима у Лучанима, зарад будућих времена, осећамо потребу да подсетимо српску јавност на догађаје и атмосферу линча и сејања страха, притисака, уцена и прогона која се одиграла у Новом Саду 2016. године на изборима за одборнике у Скупштини Града Новог Сада.

Народу, а и свим представницима политичког живота Новог Сада, опште је познато да је Народни покрет Динара-Дрина-Дунав током наведених изборних радњи преживео „политички геноцид“ и да му је у буквалном смислу отет изборни цензус бројним махинацијама спроведеним од стране владајуће Српске напредне странке.

Притисак на странку је био огроман. Градом су дивљали батинаши који су у служби владајуће политичке опције малтретирали нарочито чланове Народног покрета Динара-Дрина-Дунав. Упадали су у куће, претили члановима и њиховим породицама, упадали на радна места у градским јавно- комуналним предузећима буквално приводећи наше чланове на „разговор“ уз слање претећих порука за председник покрета Томислава Бокана.

Претње су биле бројне. У више наврата, о претњама је обавештено Министарство унутрашњих послова Полицијска управа у Новом Саду, о чему сведоче и службене белешке. Реакција надлежних је изостала!

Претње су упућивана и путем друштвених мрежа и то веома озбиљне претње смрћу које су такође пријављене МУП-у, о чему такође сведоче службене белешке. И у овом случају, реакција надлежних је изостала!

Подсетићемо јавност да смо у тим данима апеловали како на медије тако и на све релевантне државне органе да се у Новом Саду заустави атмосфера линча и сејања страха и мржње. Апеловали смо да се не руше темељне вредности демократског друштва, да се спречи дивљање.

С тим у вези, 14. априла 2016. године упућен је допис:

  1. МЕДИЈИМА
  2. ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
  3. ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
  4. МИНИСТРУ ПОЛИЦИЈЕ
  5. НАЧЕЛНИКУ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ У НОВОМ САДУ
  6. МИСИЈИ ЗА ПОСМАТРАЊЕ ИЗБОРА OSCE/ODIHR
  7. ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИЧКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ

којим апелујемо на све државне органе, да се у оквиру законских овлашћења приведу починиоце кривичних дела правди и омогући несметан ток изборних радњи са назнаком да ће изостанком реакције, сваки даљи ток догађаја довести до катастрофалних последица, укључујући и питање регуларности самих избора.

Реакције надлежних органа и даље није било!

А онда је дошао изборни дан, 24. април 2016. године.

Дан потпуног пораза свих вредности демократског друштва.

Почело је спречавањем контролора Народног покрета Динара-Дрина-Дунав да по уредно издатим Решењима приступе изборним местима, наставило се насиљем, трговином гласовима, претњама, уценама, буквалним понижавањем и скидањем наших чланова до гола на улици, полицијским привођењем жртава и величањам батинаша!

Оно што није одрађено на терену, завршено је кроз отимачину за записничким столом, цепањем гласачких листића и кроз такозване неважеће листиће. Само на једном изборном месту, од стране оних које је Држава поставила да контролишу законитост изборног процеса, спаљено је преко тристо гласачких листића на којима је био заокружен Народни покрет Динара-Дрина Дунав! Сви присутни, контролори опозиције, ваљда у страху, затворили су очи пред истим!!!

Комплетан државни апарат стављен је тог дана, само и искључиво, у функцију узурпације власти од стране Српске напредне странке.

Приведен је лични пријатељ Томислава Бокана, али и полицијски службеници који су часно и честито радили свој посао, док су ослобађани криминалци и батинаши који су цели дан крстарили Градом и малтретирали поштен свет. Овим поводом такође подсећамо и на присуство високих представника Министарства унутрашњих послова у Новом Саду, као и ових дана често поменуте Дијане Хркаловић. О улози исте у комплетном безвашћу тога дана просудите сами!

Сва монтирана насилничка привођења, без службеног налога и било каквих доказа, пала су у воду у даљем току законског процеса.

Али, у том трену, злоупотреба државних ресурса је итекако допринела стварању опште атмосфере страха и панике међу народом. Очигледно је да нису бирана средства како би владајућа Српска напредна странка у Новом Саду приграбила што више власти.

О притисцима које је доживео Томислав Бокан председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав и шта се даље дешавало сви су упознати.

Међутим, оно што оставља горак укус на уснама је свакако одсуство реакције, нарочито опозиционих странака у Новом Саду.

Част ретким изузецима који су осудили насиље, бахатост и осионост, али већина опозиције је немо посматрала шта се дешава размишљајући, ваљда, да се то дешава неком другом!

Мишљења смо, да је Нови Сад тада реаговао на изборну крађу и насиље, можда би смо сви заједно након тог дана зауставили суноврат демократије и спречили макар део овог сумрака који се данас дешава!

Нажалост, две године су заувек изгубљене, али ми и даље гајимо искрену наду да ће у Србији доћи дан када ће излазак на изборе бити празник!