Вест

article image

Двадесет шеста годишњица "Олује"

Хрватска војска је 4. августа 1995. године на подручју тадашње Републике Српске Крајине почела војно-полицијску операцију "Олуја", у којој је убијено или нестало око 2.000, а протерано више од 250.000 људи, жена, деце, нејачи.

Убијени и протерани само зато што су Срби, хришћани, православци, светосавци!

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је пре "Олује" живело више од 90 одсто Срба.

На данашни дан, с тугом се сећамо те 1995.-те, када су Срби насилно протерани са својих вековних огњишта, са територије данашње Републике Хрватске, а тамо су живели од памтивека.

Тако се у двадесетом веку, веку огромног страдања за српског човека, десио још један голем злочин над Србима, злочин са свим елементима геноцида над српских народом!

Нажалост и на срамоту целе европске и светске јавности, злочин без казне!

Али, без обзира на изостанак казне, овај злочин никада не смемо препустити забораву!

Зато је јако важно да ми Срби имамо културу сећања и памћења за покољења која остају за нама и да бринемо о Србима и Србији како нам се оваква страдања никада више не би догодила!

На данашњи дан,сетимо се и помолимо Господу за вечни мир и спасење српских душа, знаних и незнаних, страдалника ”Олује”, али свих оних страдалника које су “ОНИ”, фашисти, нацисти и усташе лишили овоземаљског живота, сетимо се и свих наших страдалника кроз векове!

На нашу жалост и срамоту много смо тога заборавили у једном великом периоду од 1945. до 1991. године ради лажног братства и јединства, комунизма, југословенства, титоизма!

Наше грешке из прошлости су огромне, и зато се данас својски трудимо да их исправимо како их никада више не би поновили!

И због тога, изузетно радује чињеница да су Срби данас, без обзира на место живљења, уједињени на путу ка сигурној будућности.

Такође радује и чињеница да је отаџбина Србија, на челу са председником АЛЕКСАНДРОМ ВУЧИЋЕМ фактор мира, стабилности и безбедности у региону и то за све људе без обзира на верску и националну припадност!

Ми Срби треба да волимо и чувамо своје, а поштујемо друге који цене нас Србе!

Вечна памјат за све српске страдалнике!

Томислав Бокан, Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав