Вест

article image

ТОМИСЛАВ БОКАН ПОСЕТИО ЛЕЛИЋ- „БОЖЈЕ СЕЛО“

Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан посетио је данас „божје село“, Лелић, место рођења и место где почива владика српски, охридски и жички Николај Велимировић где се поклонио на гробу светог владике и одао му почаст.

Црква у Лелићу задужбина је великог владике Николаја Велимировића, најутицајнијег владике Српске православне цркве, и његовог оца Драгомира Велимировића, коју су саградили 1929. године. Црква је проглашена Манастиром Лелић 12. маја 1996. године.

Тог дана је обележено и 40 година од смрти владике Николаја Велимировића и 5 година од преноса његових моштију из Америке, где је умро, у Србију. Свету литургију је држао патријарх Павле са бројним владикама.

У кругу манастира налази се и музеј посвећен Николају Велимировићу.

У Лелићу се данас празнују два важна празника: један 18. марта, када је дан смрти Николаја Велимировића, а други 3. мај, када су пренесене мошти Николаја из САД у Србију.

Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав Томислав Бокан је такође посетио гроб бившег епископа рашко-призренског Артемија који је сахрањен у родном Лелићу у манастиру Нова Никеја, седишту Епархије рашко-призренске у егзилу.

Из Лелића, „божјег села“, Томислав Бокан је упутио поруку спасења која се огледа кроз јединство српског народа без обзира на све личне и идеолошке разлике цитирајући речи светог владике Николаја: „Дај Боже да се Срби сложе, обоже и умноже! Амин!“