Вест

article image

Скандалозно: Република Хрватска забранила председнику Србије долазак у приватну посету Јасеновцу!

Овим поводом, председник Народног покрета Дунав-Дрина-Дунав Томислав Бокан је истакао:”Скандалозна одлука Загреба да се председнику Републике Србије Александару Вучићу забрани приватна посета споменику невиним српским жртвама у Јасеновцу, где је планирао да положи цвеће и запали свећу на месту највећег страдања српског народа, представља немерљиву срамоту за модерну Европу.

Подсећам, у концентрационом логору Јасеновац је у периоду од 1941. до 1945. године, према извештајима бројних независних комисија, убијено 700.000 невиних Срба, Јевреја и Рома, пре свега Срба. Такође подсећам да је јасеновачки логор био место масовних страдања жена и деце!

Ово је скандал над скандалима, и нико и ништа неће забранити и избрисати историју нити сећања на невине српске жртве.

Спречавање доласка председника Републике Србије Александра Вучића Јасеновцу је противправна и нецивилизацијска одлука. Историју нико не може променити, па ни забрана поклоњења жртвама!

Србија је током Другог светског рата била на правој страни историје и то је свима познато. Сва настојања да се страдања српског народа у историји сакрију и да се историја прекраја у неку нову историја у којој ће се Срби приказати као зликовци и геноцидан народ представља кршење права и правде те бројних принципа и међународних норми.

Србија никада неће дозволити да се њени јунаци и невине српске жртве забораве, а нарочито жртве усташких злочина страдале у Јасеновцу.

У време када председник Републике Србије Александар Вучић пружа руку пријатељства у жељи да у региону влада мир и стабилност, оваква провокација и скандалозна одлука наших комшија представља најбруталнији притисак на мир и стабилност у региону!

Срби и Србија ће неговати културу сећања на све српске страдалнике и никада неће дозволити да се историјске чињенице прекрајају. Полагаћемо цвеће, палићемо свеће, сећаћемо се….

Имајући у виду да је Република Хрватска чланица Европске уније, истичем да овакво болно продубљивање рана прошлости не доприноси политици помирења те да исто представља највећи скандал у српско-хрварској модерној историји.”