Три сједињена прста

article image

ТРИ СЈЕДИЊЕНА ПРСТА

Порекло коришћења спојена три прста, као и малог и домалог спојених и савијених на длану, потиче још из четвртога века, и времена Светога Мелетија Архиепископа антиохијског. У то време су се Хришћани борили са аријанским јеретицима. Између осталога, спор око природе Господа Исуса Христа довео је и до тога да Архиепископ Антиохијски Мелетије руком дочарава присутнима на Сабору Тројично јединство Божије. Када је Архиепископ Мелетије спојио три претходно раширена прста, из њих се виде светлост као муња.


Ратници Српског Добровољачког Корпуса су заклетву Краљу Петру II Карађорђевићу полагали са спојеним палцем, кажипрстом и средњим прстом, као симболом јединства Свете Тројице, управо онако како се православни осењују часним Крстом.


Научимо оне који не знају да српски и православни поздрав чине три састављена(сједињена) прста, која представљају Свету Тројицу и слогу православне браће широм света!


Чврсто се ујединити, зато што ће јединство омогућити да савладамо све тешкоће, да из њих изађемо цели, неповредиви и као победници.

Грчки официри се поздрављају православним поздравом са три састављена прста