Вест

article image

ДРАМАТИЧНО: ПОТОП У ФУТОГУ, ЉУДИ ПЛИВАЈУ УЛИЦАМА

Снажно невреме са обилном кишом захватило је јуче Нови Сад. Иако су се становници нашег Града већ помирили са чињеницом да канализациони одводи у време великих пљускова не могу да приме критичну количину падавина, ипак се јучерашњи потоп не може приписати искључиво временској непогоди. Разлога за критику актуелне градске власти итекако има. Нарочито у Футогу!

Иако је цели Град јуче, под налетом кише, на моменте био потопљен Футог издвајамо као очигледан пример како се у Новом Саду „арче“ народне паре и шта се дешава када један Град воде бахати људи са сумњивим дипломама, људи без адекватне стручне спреме, апсолутно непознати стручној јавности.

Зашто Футог?

Наиме, Јавно предузеће „Завод за изградњу града“ Нови Сад, данас Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, је у току 2016. године помпезно објавило да је изградњом канализационе мреже у већем делу Футога решен проблем одвођења отпадних вода на простору читавог насеља.

Само један део предвиђене инвестиције је подразумевао изградњу 1.375,90 метара канализационе мреже и 1 црпне станице, а уговорена вредност те инвестиције је износила чак 19.591.183,78 динара.

Чињеница је, а и јучерашња поплава и пуни подруми воде у Футогу, потврђују тезу стручњака да се приликом реконструкције улица и изграње нове канализационе мреже као и мреже за одвођење атмосферских вода очигледно није констатовала струка.

Приликом извођења ове инвестиције сва нестручност напредњачких кадрова испливала је у први план. Није се водило рачуна о нарастању Футога. Док је број домаћинстава и становника значајно порастао „напредњачки стручњаци“ су испланирали и изградили канализациону мрежу чији је капацитет остао на нивоу прошлог века. Толико о знању и стручности!

У ова тешка економска времена практично је бачено у воду скоро 20 милиона динара. Штета нанета објектима још није процењена!

Детаљнијим увидом на сајту јавних набавки видно је да ово није једина инвестиција на канализационој мрежи у Футогу тако да износ средстава која су нестручношћу напредњачких звничника овог Града уништена и расута далеко превазилази наведену бројку. Одговорност за промашај је и овог пута очигледно изостала!

И уместо решавања комуналних проблема, побољшања инфраструктурне опремљености и квалитета живота свих становника Футога ми имамо подруме пуне воде. Људи пливају улицама!?

Да није страшно, било би комично! Баш, баш!