Вест

article image

Дан примирја у Првом светском рату

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

Дан примирја се обележава у исто време у свим главним градовима држава победница.

Документ који је углавном саставио француски маршал и врховни командант савезничких војски Фердинанд Фош у основи је предвиђао прекид непријатељства, повлачење немачких трупа иза граница, неуништавање инфраструктуре, размену заробљеника, обећање репарација, уништавање немачких ратних бродова и подморница, као и поступање током примирја.

Број жртава у Првом светском рату, према историјским подацима, премашио је 15 милиона људи, од којих је око девет милиона војних жртава, док је 22 милиона рањених. Највећи губитак је имала Србија (26% од укупног броја становништва).

Касније, почетком Другог светског рата од стране истог агресора, у знак ситне освете, Хитлер је наредио да Француска потпише капитулацију у јуну 1940. године у истом том вагону који се чува као споменик-музеј у Компијењу. У Музеју вагону данас се налазе заставе свих савезника, међу којима је и наша.

Српска застава враћена је међу победничке у железнички вагон тек 2009. године, јер државе Антанте нису дозвољавале да се ту истакне југословенска, а нарочито не комунистичка застава с петокраком, пошто су победници у Великом рату били Срби.

СРБИЈО, ДАНАС СЛАВИШ ДАН ПОБЕДЕ, а не примирја!